5140fi.jpg

Kleine oproep: er bestaan geen ‘brave’ of ‘stoute’ baby’s

11/10/2022

Hoewel ik de hele ochtend had gepiekerd over voeding, besefte ik pas na een paar uur rondwandelen dat ik alweer vergat te eten. Ik had besloten om toch maar weer koemelkeiwitvrij te gaan eten en liep vol goede moed de slager binnen. Als vegetariër kom ik daar niet vaak, maar ik hoopte er toch wat eiersalade of geitenkaas te vinden.

Terwijl de mevrouw achter de koeling het enige vegetarische en koemelkvrije product voor me inpakte, keek ze enthousiast naar mijn slapende baby in de draagzak. "Amai, das precies een braveke". Uit ervaring weet ik dat je dan best gewoon even kort kan bevestigen: "ja hoor". Maar de opmerkzame dame voelde de twijfel in mijn korte antwoord. "Maakt ze je veel wakker 's nachts?" Ik had willen liegen maar dat lukte me niet: "Best wel". "Oh ja, dat hoort erbij he" ging ze kordaat maar vrolijk verder. "Die van mij sliepen alletwee wel meteen door, de eerste van 12 tot 7 en de tweede van 10 tot 5". Meer dan een geforceerde halve glimlach kreeg ik er niet uitgeperst.

Zware nachten

Die nacht was ik zo'n 10 keer opgestaan voor mijn krijsende meisje, denk ik. Tellen of op de klok kijken doe ik al lang niet meer. Krampjes, overgeven, ze wordt al lang door pijntjes geplaagd maar we vinden niet echt een oorzaak, laat staan een oplossing.

Na zo’n zware nachten trek ik er vaak op uit met de draagzak zodat mijn prutske wat kan bijslapen en ik wat verse moed en frisse lucht kan tanken.

Opmerkingen van vreemden

Hoewel we meestal wel opgeladen terugkeren vraagt het toch wat extra energie om die vreemde opmerkingen steeds van me af te schudden.  Vandaar even een oproep aan de mevrouw van de slager en bij uitbreiding alle winkelbedienden of willekeurige wandelaars die vrouwen met baby's aanspreken:

Verwar een op dat moment slapende baby niet met een algemeen rustige baby, je hebt geen idee hoe het er thuis aan toegaat. Een baby braaf noemen slaat al helemaal nergens op. Is een baby die goed slaapt en flink eet braaf? En eentje die veel weent door pijn of gewoon zijn mama veel nodig heeft dan stout? Ik durf te beweren van niet.

Mama's hebben er geen boodschap aan

Lieve mevrouw van de slager, ik weet dat je het vast niet slecht bedoelt en ook maar wat conversatie probeert te maken. Maar misschien kan je dit ook eens anders aanpakken. Vertel mama's dat ze een schattige baby hebben. Of als je echt wil uitblinken, vertel hen dan dat ze er zelf goed uitzien ondanks waarschijnlijk best vermoeiende tijden. Vertel hen dat jij het ook niet altijd makkelijk vond die eerste maanden. Hoe hard ik het je ook gun, dat lekker uitgeslapen wakker worden, nieuwe mama's hebben daar niet altijd een boodschap aan.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes