Kindje in slaapzak op bed

Koudere temperaturen: welke slaapzak kies je het best?

5/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Brrr, de winter is wel degelijk op komst. En dat voelen we dus aan de temperatuur. Wat betekent dat voor de slaap van je kindje? Hoe zorg je ervoor dat je kleine schattenbol het warm genoeg (en ook niet té warm heeft) in z’n bedje?

Hoe warm is het best in de kinderkamer?

De beste kamertemperatuur om in te slapen ligt tussen 18 en 20 graden Celsius, ook voor ons als volwassene trouwens.

Waarmee dek je je kindje toe?

Een dekentje? Neen, die vermijd je echt in het bedje van je kleine kindje. Zeker in het eerste jaar zijn ze een no-go. Maar ook nadien is een (dons)deken pas vanaf de leeftijd van twee jaar aangeraden.

Slaapzak inbakeren Puckababy

Wat dan wel? Je baby of kleine kindje slaapt het best in een slaapzak. Die zorgt ervoor dat je kleintje het lekker warm heeft.

Voor de allerkleinsten bestaan er inbakerslaapzakjes, die je baby rust en een veilig en geborgen gevoel geven. Zo is er bijvoorbeeld het Piep inbakerslaapzakje (0-3 maanden) van Puckababy. Het bootst de warmte, zachtheid en veiligheid van de baarmoeder na. Je kleintje slaapt makkelijker in, en slaapt dieper en langer. En omdat de armpjes ingeduffeld zitten kunnen ze zichzelf niet wakker schrikken en wakker slaan met de armpjes.

Na een aantal maanden moet je inbakeren afbouwen, omdat je kindje zichzelf moet kunnen behelpen bij het omrollen en de eigen handjes niet vinden maakt hem of haar onrustiger. En dat is niet echt bevorderlijk voor de slaap :-). Laat staan dat het veilig is. 

Slaapzak Mini Puckababy

Het Mini inbakerslaapzakje is de perfecte opvolger van de Piep of andere inbakermethoden. Het is een twee-in-één-slaapzakje. Gezellig en veilig, maar met ritsen aan de schouders wat het mogelijk maakt om hun armpjes vrij te maken op het moment dat je inbakeren begint af te bouwen.

Dus, een slaapzak alleen volstaat, maar wel eentje met de juiste TOG-waarde (zie verder). Een dekentje om je kindje extra onder te stoppen is niet nodig.

Welke slaapzak past bij welk seizoen?

Aan slaapzakmodelletjes geen gebrek. Ze bestaan in alle kleuren, maten en voor alle seizoenen. In de meeste slaapzakken kan je een TOG-waarde vinden. Dat staat voor ‘Thermal Overall Grade’. De TOG-waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal.

TOG-waardes slaapzak baby

Met andere woorden: hoe hoger de TOG-waarde van een slaapzak, hoe warmer hij is. Maar onthoud wel dat elke baby anders is, en ook elk moment van de dag kan weer anders zijn. TOG-schema’s zijn een handig hulpmiddel, een richtlijn, maar geen wet.

Kijk vooral naar de kamertemperatuur om je kindje aan te kleden. Meet de temperatuur van de slaapkamer en stel de bij behorende TOG vast. Tel de TOG-waardes van de kleding van je kindje op en kijk of dat cijfer in lijn ligt met het TOG-advies dat bij de temperatuur van de kamer. Wijkt het af, gebruik dan een laagje meer of minder: neem een dunner of dikker slaapzakje, een extra pyjamaatje aan of enkel een rompertje.

Puckababy slaapzak vier seizoenen

Bij een inbakerslaapzakje wordt de warmte heel goed gereguleerd. En dat is nodig, want eens uit de baarmoeder, waar de temperatuur perfect geregeld is, hebben baby’s een beetje hulp bij nodig tot ze groot genoeg zijn om het zelf te kunnen regelen. Je hebt waarschijnlijk al opgemerkt dat koude onrustig kan maken en slaap kan verstoren.

Na de inbakerfase is een vierseizoenslaapzak een prima oplossing om je kleintje te slapen te leggen. Puckababy heeft verschillende modellen voor kindjes van 6 maanden tot 2,5 jaar. Oh, vertelden we al dat ze gewoon ook supermooi zijn?

Exclusief: 15 % korting voor volgers van Mama Baas

Op zoek naar een slaapzak voor je kindje? Wij kunnen jullie tot het einde van 2023 een geweldig aanbod presenteren. Bij aankoop van een slaapzak van Puckababy krijg je een unieke korting van 15 %!

Gebruik de code MAMABAAS15. De korting* is geldig op het volledige assortiment van Puckababy.

* Actie geldig van 7 december tot en met 31 december 2023.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Puckababy. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes