Baby troosten

Wenende baby troosten en laten slapen? Zo doe je dat

19/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby laten huilen, zodat hij zichzelf kalmeert en weer in slaap valt? Het is tegen je instinct. En weet je wat? Je hebt gelijk! Een baby die weent, kan je beter eerst kalmeren en dan pas weer in bed leggen.

Japanse en Italiaanse wetenschappers onderzochten dit. Hun studie bewijst het: een huilende baby kalmeer je het beste door er even mee in je armen te zitten of rond te lopen. Pas daarna leg je hem weer neer. 80 procent van de kindjes slaapt daarna weer, toont het onderzoek aan.

Hartslag omlaag

Tijdens de studie in Current Biology filmden de onderzoekers 21 baby’s van twee weken tot zeven maanden oud. De baby’tjes werden zichtbaar rustiger als hun mama er vijf minuten mee rondliep (in de armen of in de kinderwagen). Hun hartslag ging duidelijk naar beneden. En het effect was het grootst als de baby aan het huilen was.

huilende baby

De hartslag van de baby’s daalde nog meer als de mama’s vijf tot acht minuten op een stoel zaten met hun kindje in de armen. De kleintjes vielen zo dieper in slaap. Als ze nadien weer in hun bedje werden gelegd, begon maar 1 op de 5 opnieuw te wenen.

Moet het dan altijd de mama zijn die troost? Neen, zo blijkt. Ook als papa zijn baby draagt en troost, krijg je een vergelijkbaar effect. “Dat zagen we in een ander, kleiner experiment, dat nog niet gepbuliceerd is”, liet de Japanse hoofdonderzoeker Kumi Korada weten.

Niet per se zelfstandig in slaap vallen

De verklaring is volgens orthopedagoge Eline Möller, onderzoeker bij Amsterdam Universitair Medische Centra, niet zo ver te zoeken. “Als baby’s merken dat ze loskomen van een ouder, zijn ze geneugd om te gaan huilen. Dat voorkom je door de baby een tijdje bij je te houden tot die in een wat diepere slaap raakt.”

De resultaten en het advies staan haaks op wat ouders soms te horen krijgen. Baby’s moeten niet per se zelfstandig in slaap vallen in hun eigen bedje, ook als ze huilen. “Zo’n advies is van de oude stempel, het is goed dat studies als deze dat ook wetenschappelijk aantonen”, weet Möller.

Dat baby’s vaak niet vanzelf rustig worden is volgens haar ook logisch. “Tijdens de zwangerschap zijn zuigelingen gewend dat ze heen en weer wiegen. Ze horen en voelen hun moeder ook. Dan is het onwennig als je plots in een stil bedje ligt. Je kan baby’s niet verwennen, zeker niet in het eerste halfjaar.”

 

Bron: De Morgen