4160fi.jpg

‘Appje voor de borst’: nieuwe app geeft borstvoedende mama’s dat duwtje in de rug

3/10/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Als kersverse mama is borstvoeding soms (*kuch* vaak *kuch*) een hele uitdaging. Dan kan je alle steun gebruiken… en wat is er beter om je daarbij te helpen dan iets dat je 24/7 bij de hand hebt, zoals je smartphone en een geweldige en praktische app?

appje voor de borst

Snel afhaken door onzekerheid

Het is exact wat  ‘Appje voor de borst’ doet: een gratis app die je bijstaat bij het borstvoeden. Vroedvrouw Hannah is de drijvende kracht achter de app, die ze in samenwerking met Kind & Gezin ontwikkelde.

‘Wat ik als vroedvrouw heel vaak zie en hoor, is dat mama’s die borstvoeding willen geven snel afhaken. Een reden daarvoor is onzekerheid: waar je met een flesje kan zien hoeveel de baby drinkt, kan je dat bij borstvoeding niet. Ze beginnen te twijfelen of de baby wel genoeg heeft ‘want er komt toch niet veel uit’. Maar dat is het net: in het begin hebben die baby’s ook nog geen grote hoeveelheden nodig. Vanuit die onzekerheid schakelen ze dan vaak over op flesjes en dat wil ik vermijden.’

appje voor de dorst

Smartphone is er altijd, op elk uur van de dag

Alleen, hoe doe je dat? Als vroedvrouw kan je wel bevestiging geven, maar je bent er niet op elk uur van de dag. Wat er wél is op elk uur van de dag, is de smartphone. Dus die gaan we gebruiken als buddy van de mama’s.’

De app is heel eenvoudig in opzet en gebruik, eigenlijk moet je maar drie dingen doen:

  • je zet de timer aan als je begint met borstvoeden of kolven
  • je geeft het aantal plas- en ontlastingsluiers per dag in en
  • hoeveel je kindje weegt

Dat klinkt misschien veel als aanstaande mama, maar vergis je niet: na de geboorte ben je met bijna niks anders bezig. Een app heeft als voordeel dat je niet altijd opnieuw op zoek moet gaan naar een papiertje of informatie op vijf papiertjes hebt liggen rondslingeren. Plus, bij twijfel kan je op elk uur van de dag de verzamelde gegevens doorsturen naar de vroedvrouw.

Die bekijkt de gegevens en als alles normaal is, kan je gewoon doordoen. Dan krijg je als borstvoedende mama nogmaals de bevestiging dat je goed bezig bent. Als er iets is dat een beetje anders is of dat niet verwacht wordt, dan word je vanzelf door de app aangeraden contact op te nemen met de vroedvrouw. Die zal je dan tips geven of het probleem proberen verhelpen.

appje voor de dorst

Duwtje in de rug dat je nodig hebt

Eerlijk is eerlijk: dat is exact wat wij nodig hadden als borstvoedende mama. Dat duwtje in de rug, de bevestiging, de expert die de twijfels aangewakkerd door mensen die nooit borstvoeding hebben gegeven, blust.

En het is nog niet alles: de app geeft je ook informatie over de ontwikkeling van je kindje op basis van die parameters. Op maat dus! Wat er nog niet is, maar waar wel al hard aan gewerkt wordt is een manier waarop mama’s elkaar ook van aanmoediging kunnen voorzien. Want er is maar één ding dat echt helpt als je in het midden van de nacht zit te borstvoeden en je bent onzeker: steun en aanmoediging van iemand die op dat moment net hetzelfde aan het doen is.

Verkocht? Ideaal, want de app is gratis! Download ‘appje voor de borst’ hier voor iPhone en hier voor Android.

Meer informatie vind je ook op de website www.appjevoordeborst.be. Hieronder kun je een YouTube-filmpje vinden met meer uitleg hoe het werkt.