5131fi.jpg

‘Oei, ga jij nog met je peuter in bad?’

25/01/2018

'Oei ga je nog met je peuter in bad of wat?' Als papa zich door zo'n opmerking de vraag stelt of hij nog wel met de kinderen in bad kan, dan zijn we fout bezig...

Mijn man kruipt graag in bad met de kindjes. Het is 'zijn' moment met de kroost. Onze kinderen zijn jonge zeehonden die water spatten tot voorbij de randen van het bad. Ze houden van stoere spelletjes en drinken geniepig badwater als papa even niet kijkt.

Ongemakkelijk

Soms voelt mijn man zich ongemakkelijk. Als de dochter naar zijn penis grijpt alsof het een flink stuk zeep betreft. In haar avonturenverhaal duikt ze met haar zeemeerminnenbarbie over zijn zeekomkommer. En ze denkt daar verder niet over na.

Mijn man dus wel. In tijden waar #metoo overal opduikt, zijn we nog voorzichtiger geworden met grenzen. Durven mannen soms hun eigen lichaam niet te tonen in situaties waar dit zo normaal zou moeten zijn. Of moet papa soms met zwembroek aan het bad in?

Intimiteit hoeft geen schaamlapje

Intimiteit hoeft geen schaamlapje. Geen lullige 'Oei ga je nog met je peuter in bad of wat?' opmerkingen graag. Ik wil niet dat mijn man piekert over de toegestane hoeveelheid bloot binnenskamers.

Met de jaren zal er wel enige awkwardness optreden, als onze dochter borstjes krijgt en onze zoon gaat puberen. Maar tot dan hoop ik vooral dat we allemaal samen in onze blote poep kunnen rondlopen. Als wij dat willen en als zij dat willen. Want grensoverschrijdend gedrag is toch iets helemaal anders dan een toppapa die zijn zorgtaak opneemt. En daar denken onze kindjes net hetzelfde over!