10 dingen die wij als tiener gewoon waren en onze kids nu zeer awkward vinden

 • door Tieners in huis

Ik wil nu niet de oude zaag uithangen, maar onze puberteit zag er toch wel behoorlijk anders uit dan die van mijn tieners. Of alles vroeger beter was, dat betwijfel ik, maar een beetje nostalgie kan geen kwaad, he. 

 

 1. Pizza’s werden niet aan huis geleverd. Dat was iets wat je enkel in Amerikaanse films zag. Als je een pizza wilde eten, ging je naar een pizzeria. Dr. Oetker bestond gelukkig wel al. 
 2. Betalen deden we met Belgische frank. Ging je op reis? Dan moest je naar de bank om buitenlands geld af te halen. Jawel, zelfs voor een dagtripje naar Frankrijk of Nederland.
 3. Op onze middelbare school mochten de vijfde en zesdejaars roken in een bepaalde zone op de speelplaats. (Als ik eraan terugdenk vind ik dit nu ook echt heel vreemd, eigenlijk.) 
 4. Wij luisterden ook naar muziek, hoor. Al waren we wel even bezig met de cassette door- en terug te spoelen vooraleer we het begin van het nummer hadden gevonden.  
 5. Vertalen deden wij zelf, zomaar uit ons hoofd. Af en toe kon je een woord opzoeken in een woordenboek (al was het belachelijk veel werk om steeds het alfabet op te zeggen in je hoofd), maar vertaalmachines bestonden gewoon niet. Echt niet, he.  
 6. Voor opzoekwerk gingen we naar de bibliotheek. Je weet wel, die plaats waar je boeken kunt lenen. 
 7. Voor we ergens naartoe gingen, bestudeerden we de kaart (zo’n veel te groot ding dat je nooit meer deftig dicht kon plooien). Toen google maps in ons leven kwam, kon je ook een kei-onhandige wegbeschrijving afdrukken. Maar als je toen één straatje te vroeg of te laat insloeg, zat je dik in de problemen. 
 8. Wij spraken af met vriendinnen door een uur en plaats af te spreken, zonder daar 342 berichten over naar elkaar te sturen. 
 9. Wij hadden twee schermen in huis: één computer en één tv. 
 10. En nee, we communiceerden niet meer met de tamtam, postduiven of met rookwolken.