7761fi.jpg

Dagboek van een mama met een puberpleegzoon

27/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Liesbeth is pleegmama van een puberzoon. Ze schreef een boek over de boeiende tijd samen. Omdat het opvoeden van een puberpleegzoon niet zoveel verschilt met grootbrengen van een eigen zoon, deelt ze graag enkele herkenbare passages uit haar boek op Tieners in huis. 

Van wie?

Ik word overvallen door een gevoel van liefde als ik onze pleegzoon zie. Ik kan niet benoemen wat hij dan precies zegt of doet of wat de aanleiding is. Het is een gevoel dat opborrelt binnen in mij en dat een uitweg zoekt. Ik pak hem dan stevig vast en zeg zacht: ‘Kom eens hier, mijn lief kind.’ Zo snel als tellen bijt hij me toe: ‘Ik bén jouw kind niet!’

Auw, die is raak, recht in de roos!

Ik houd hem nog even vast en ik zeg: ‘Het is waar, je bent niet van mij. Je bent van je eigen ouders en dat is maar best zo.’ Ik knijp nog even in zijn arm voor ik hem loslaat.

‘Nee!’ zegt hij nog steeds bitsig. ‘Ik ben van mezelf.’

Ik kan het alleen maar beamen. Je bent van niemand. Uiteindelijk is niemand eigenaar van iemand. Je bent alleen eigenaar van jezelf. 

Ik heb een sterk vermoeden dat hij het niet zo filosofisch bekijkt. Momenteel denk ik dat hij zich nog met weinig mensen verbonden voelt en daarom alleen maar mét en ván zichzelf is. 

‘Wat ben je dan wél van mij?’, vraag ik oprecht benieuwd. 

Opnieuw moet hij niet lang nadenken: ‘Ik ben je puber-pleegzoon.’

Dat vind ik een prima alternatief. In de toekomst zal ik liefkozend ‘puber-pleegzoon’ zeggen. Al bekt dat minder praktisch dan ‘mijn lief kind’, moet ik eerlijk toegeven.

puber pleegzoon

Meer lezen

Het verhaal uit het boek 'Een puberpleegzoon' van Liesbeth Vervecken is uit het leven gegrepen van een pleeggezin met een puber-pleegzoon. Het boek gaat over opvoeden, huisregels, PlayStationtijd, knuffels zonder end, Eminem, namen noemen, stoeien of supporteren, de Sint of budget voor pubers, over rake woorden die vallen, of soms bommen die ontploffen en zoveel meer.

Liesbeth en haar partner, die al vele jaren beroepsmatig actief waren in de integrale jeugdhulp, waaronder pleegzorg, besluiten zelf pleegouder te worden van een prille puber, vol mogelijkheden maar toen al met een aangrijpend verhaal. De lezer volgt het reilen en zeilen in het gezin, hoor en ziet wat er dagelijks in het huis gebeurt: overwegingen, twijfels, ontdekkingen, verwonderingen, dromen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes