8089fi.jpg

10 tips om te starten met vaste voeding

21/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je baby’tje lijkt nog zo klein, maar vanaf 6 maanden heeft hij naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding nodig. Hoe begin je eraan? Wat heb je nodig? Hoe gaat het vlot? Ik zet tien tips uit op een rijtje. Dit zijn geen wetenschappelijk bewezen tips, het zijn enkele zaken waarvan ik, bij mijn twee deugnieten, merkte dat het werkte.

  1. Geef een week op voorhand de vitamientjes met een lepeltje. Op die manier leert je kindje de structuur van de lepel kennen en het “happen” van een lepel.
  2. Kies een rustig moment om te beginnen. Wij startten elke keer met groentepap en ik maakte ze ruim op voorhand klaar zodat ze zeker niet te warm was. Als de groentepap net klaar is, is ze veel te heet om te geven.
  3. Zorg voor een grote en beste donkere slab, want morsen gebeurt sowieso. Leg best ook een handdoek of grote tetradoek in de relax of eetstoel en houdt een washandje of snoetenpoetsers bij de hand. Dat voorkomt al een hoop gesmos en poetsen achteraf.
  4. Gooi je kookwater niet weg, maar gebruik het om de groentepap smeuïger te maken. In het begin maakten we de groentepap bijna vloeibaar zodat onze dochtertjes eerder konden zuigen dan echt “happen”. Voeg eventueel nog wat fleswater toe.
  5. De verdeling 2/3 groenten, 1/3 aardappelen klinkt héél mooi in theorie, maar ik merkte in de praktijk dat half-half soms beter ging. Zeker bij groenten met een zeer specifieke smaak ging het eten beter als ik half-half deed.
  6. Voeg een eetlepel olijfolie of wat boter toe. Hierdoor gaan ze niet constiperen, want die nieuwe structuur vraagt wel wat van zo’n babybuikje.
  7. Vertrouw niet op de lepel die van kleur verandert als het te warm is. Proef altijd even of voel met je lippen of het niet te warm is. Sommige mensen kiezen ervoor om de groentepap koud te geven zodat je het overal kan geven. Dit is vrije keuze. Wij gaven het altijd warm want dit ging veel beter. Voor onderweg hadden we dan een thermos waarin het lang en goed warm bleef. 
  8. Schep de groentepap vooral op het voorste gedeelte van de lepel en houdt de lepel lang genoeg in het mondje. De kans bestaat dat je kindje dan wat zuigt, zoals bij een papfles en dus zo de groentepap binnenkrijgt.
  9. De tip waar ik het meeste aan had: hou een tutje bij de hand. Best een tutje dat je vanaf dan enkel voor groentepap gebruikt, want het speentje en het tutje zullen alle kleuren van de regenboog krijgen, afhankelijk van de kleur van de groentepap … Je baby vindt al dat slikken en van een lepel eten waarschijnlijk heel vermoeiend en heeft nog een enorm zuigbehoefte. Wordt je baby wat lastig, geef hem dan na een schepje groentepap zijn tutje. Hij zuigt de groentepap mee binnen en went dus aan de structuur en smaak en kan ook nog zuigen zoals hij dat tot nu toe altijd gewoon was om te eten. Herhaal dit enkele schepjes tot je baby er echt genoeg van heeft en vul dan aan met borst- of flesvoeding.
  10. Geef je baby na de vaste voeding water te drinken uit een drinkfles naar keuze. Wij gebruikten een drinkfles van het merk van onze papflessen zodat ze de speen kennen, maar je kan gerust ook iets anders kiezen. Het helpt bij de vertering en je leert ze meteen een goede gewoonte aan van voldoende drinken.

Als het nog niet meteen lukt, kan je ook altijd even een pauze inlassen om een weekje later eventueel nog eens opnieuw te proberen.

Veel succes!

 

Isis

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes