8145fi.jpg

EHBK: wat te doen bij babykwaaltjes en hoe boost je de immuniteit?

5/05/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Kleine kindjes, kleine zorgen. Maar voor een baby’tje zijn een heleboel kwaaltjes toch knap vervelend. Een pijnlijk buikje, jeukende uitslag, een snotneusje … Je kleintje kan er best wel last van hebben. Tijd voor een EHBK (eerste hulp bij kleine kinderen) rond babykwaaltjes. En tips om de immuniteit van je schattebout een duwtje in de rug te geven.

1. Pijnlijke darmpjes

De eerste 3 weken heb je het rustigste kindje ter wereld, maar dan starten plots de rommelingen in de buik – en dus de huilbuien :-(. De maag en darmen van je baby worden steeds meer belast en zoeken uit wat ze kunnen verdragen en wat niet. Maar de darmflora van je baby staan nog niet op punt.

Ongeveer 1 op de 5 kindjes hebben regelmatig last van zo’n pijnlijk buikje, zeker tijdens de eerste 3 maanden. Je kan dat ongemak voor je baby wat verlichtenProbiotica helpen bijvoorbeeld de darmflora regelen en ondersteunen, en kunnen helpen tegen pijnlijke darmpjes. Je geeft ze veilig en makkelijk: druppeltjes (6 per dag) in de melk of meteen in het mondje. Het helpt daarnaast ook bij de opbouw van de immuniteit van je kleintje.

2. Uitslag en jeuk

Atopisch eczeem (ook wel atopisch dermatitis genoemd), behoorlijk wat baby’tjes hebben er last van. Zo’n kleintje begrijpt natuurlijk niets van die uitslag en de bijhorende lastige jeuk.

Goed hydrateren en behandelen met de juiste huidproducten is cruciaal. Maar ook hier kunnen probiotica weer een extra duwtje in de rug geven. Elke dag 6 druppeltjes bijvoorbeeld. Zeker een aanrader als atopisch eczeem in de familie zit.

3. Snottebellenalarm

Een klassieker waarmee je baby, peuter, kleuter … geregeld thuiskomt. Snot, snot en nog eens snot. En misschien nog een hoestje erbovenop.

In ongeveer 15 % van de gevallen is koorts het eerste teken van een beginnende verkoudheid. Bij kleine kinderen kan de koorts vaak vrij hoog oplopen: 39 tot 40 °C is best mogelijk. De eerste drie dagen van een verkoudheid zijn de ergste. Daarna verminderen de symptomen en de koorts spontaan. Hoera!

Snottips:

 • Het lichaam lost het meeste zelf op. Gelukkig maar!
 • Veel liefde en verwennerij helpt. Tijd voor de kusjessoldaten!
 • Gun je kind voldoende rust en laat het regelmatig drinken, zeker wanneer het koorts heeft.
 • Zorg voor lichte maaltijden.
 • Bij goed weer mag je kind gerust eens naar buiten als zijn algemene toestand dit toelaat. Houd het wel rustig. Lichte beweging bevordert het afkoelingsproces.
 • Kleed de stakkerd niet te warm aan en wikkel hem niet in oneindig veel dekens. Zo kan je kind beter zweten, waardoor het lichaam sneller afkoelt.
 • Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer rond 20 °C schommelt en de vochtigheidsgraad tussen de 50 en 60 %. Zet een bakje met water op de verwarming en ventileer de kamers overdag door het raam open te zetten.
 • Zet de wieg of de bank niet vlak bij de verwarming.
 • Spoel de neus met een zoutwateroplossing (te koop bij de apotheek). Zo bevochtig je de slijmvliezen waardoor de trilhaarfunctie zich herstelt. Je verbetert bovendien de neusdoorgang door het vastzittende slijm te verdunnen en weg te spoelen. Ook bij droge neusslijmvliezen of droge kamerlucht kunnen een paar druppels ‘s avonds wonderen doen om een betere nachtrust te garanderen.

4. Daar zijn de tandjes

‘Het zullen de tandjes zijn…’ Vaak een uitdrukking wanneer we het gedrag of de symptomen van de baby niet kunnen verklaren en je je eigenlijk niet ongerust maakt. Maar je kindje kan er wel van weten.

De symptomen? Dat kunnen er wat zijn: lichte temperatuursverhoging, dunnere ontlasting, pijn, humeurschommelingen, lopende neus, kwijlen, kwijlen en nog eens kwijlen, geïrriteerd of roder tandvlees, onrustig slapen, verminderde eetlust, rode kaakjes.

Tips bij doorbrekende tandjes

 • Kindjes knabbelen graag op een bijtring, een vinger of fopspeen, net omdat dat een pijnstillend en kalmerend effect heeft.
 • Steek de bijtring (eventueel met vloeistof in) in de ijskast. De koude werkt extra pijnstillend en ontzwellend.
 • Masseer of zet met je vingers lichte druk op het pijnlijke tandvlees.
 • Vraag raad aan de apotheker. Er zijn een aantallen onschadelijke middeltjes voorhanden. Denk maar aan Teejel, Camilia, Gengigel baby, balsem voor eerste tandjes, multilind baby tandgel… Hou je wel aan de voorschriften!
 • Ook het masseren of lichte druk uitoefenen op het pijnlijke tandvlees kan de pijn wat verzachten.
 • Is je kindje niet te troosten of is de nachtrust erg verstoord? Geef dan gerust eens een pijnstiller op basis van paracetamol. Beperk het gebruik tot een aantal dagen.

5 tips voor een immuniteitsboost

Het eerste (half)jaar staat het immuniteitssysteem van je kindje niet volledig op punt. Logisch, die afweer is zich nog aan het ontwikkelen. Moedermelk is een prima hulp, maar eens je baby volop in aanraking komt met microben (broers of zussen, in de opvang … ) kan extra versterking zeker geen kwaad.

 1. Probiotica (6-tal -druppeltjes per dag) weten hoe dat moet. Zeker bij preventie en behandeling van de meest gangbare kinderziektes is hun nut al bewezen. Kindjes die vaak ziek zijn, hebben er nog meer baat bij.
 2. Op het menu: gezonde en gevarieerde voeding. Vanaf 6 maanden is het tijd voor vaste voeding en als je peuter een jaar oud is, mag er een extra bordje op tafel als de rest van het gezin eet. Vanaf 18 maanden mag je kindje zo goed als alles (mee)eten. Drie maaltijden per dag en voldoende groenten, fruit (minstens 2 stukken per dag), zuivel- en graanproducten. De voedingsdriehoek (bij Kind en Gezin vind je er heel wat info over) is een goede leidraad. En laat je kindje voldoende water drinken, want dat voert afvalstoffen af door het lichaam. En hoe minder afvalstoffen, hoe meer dat kleine lijfje kan focussen op de strijd tegen microben.
 3. Handjes wassen. De handen zijn een favoriete plek voor bacteriën en virussen. Geen schaamte, ze reizen gewoon mee als het hen uitkomt. Laat je peuter meerdere keren per dag de handjes wassen, zeker na een bezoek aan het potje of toilet, en voor het eten.
 4. Frisse neus halen en bewegen. Wind, regen of koude maken je kindje NIET ziek. Dat is een fabeltje. Bacteriën of virussen zijn de boosdoeners. Uiteraard is het zo dat die zich makkelijker verspreiden bij bepaalde weersomstandigen. Maar laat de winter je niet tegenhouden om met je kindje de deur uit te gaan. Buitenlucht is belangrijk, dus ga geregeld ravotten in de (speel)tuin of wandelen. En zeker als de zon schijnt, want dan doet je peuter nog wat extra vitamine D op. Het is een win-win, want ook voldoende beweging is nodig.
 5. Geef je kindje ook voldoende rust. Een lichaampje met minder energie heeft minder kracht om antistoffen klaar te stomen en af te vuren, en is een gedroomd doelwit voor microben. Dus op tijd en stond: slaap kindje, slaap.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen?

In onze Mama Baas Plus  Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij  kinderen (met dowloadbare pdf of geprint werkboekje). In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes