8262fi.jpg

101 vragen van kersverse mama’s: Als ik me-time inplan, voel ik me soms schuldig. Hoe ga ik daarmee om?

6/06/2022

De periode na de bevalling is voor veel mama’s een zeer verwarrende tijd: je moet omgaan met zoveel veranderingen en emoties. Toch hoef je je zeker niet abnormaal te voelen, want je staat helemaal niet alleen daarbij. Daarom verzamelde Lieve vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama’s.

Als ik me-time inplan voel ik me soms schuldig. Hoe ga ik daarmee om?

- You can’t pour from an empty cup. Take care of yourself first.-

SCHULDGEVOEL hoort, zoals schaamte, tot de morele emoties. Zij worden aangestuurd door overtuigingen en normen die we meekrijgen vanuit onze opvoeding, onderwijs of maatschappij. Schuldgevoel en moederschap gaan vaak hand in hand. Het is dus heel menselijk dat je die gevoelens hebt. Vaak is het zo dat moeders zich verscheurd voelen want als ze bij hun baby zijn, voelen ze het verlangen om ook eens tijd voor zichzelf te nemen, maar als ze dat dan doen, dan vragen ze zich af of ze wel een goede moeder zijn. Een mooi evenwicht vinden tussen moeder- en vrouw-zijn is het moeilijkste van het moederschap.  

Wat voor moeder wil jij zijn?

De vraag is natuurlijk hoe dit komt. Veel hangt af van het beeld dat je hebt van jezelf als moeder. Wat voor een moeder wil jij zijn? En waarom juist? Voor een aantal vrouwen is de zogezegde oermoeder of moederkloek die er altijd is voor haar kinderen, het grote ideaal. Dat zijn de vrouwen die cakes bakken terwijl hun kinderen lieflijk spelen in de tuin, en wellicht hangt er nog eentje op haar rug te slapen. Ze heeft weinig tijd nodig voor zichzelf en laadt helemaal op door bezig te zijn met haar kinderen. Maar dat soort ‘moederen’ is niet voor iedereen weggelegd, en dat hoeft ook helemaal niet. Elke vrouw bepaalt dat voor zichzelf.

Tijd voor jezelf is deugddoend en heilzaam

Daarom is het prima dat je ook af en toe eens tijd voor jezelf neemt. Als je een introverte voorkeur hebt, is het zelfs noodzakelijk om dat te doen. Maar eerlijk: mijn visie is dat het voor elke vrouw deugddoend en heilzaam kan zijn om af en toe eens wat tijd voor zichzelf te nemen.

Zelfzorg voor moeders is belangrijk

De zogenoemde zelfzorg is voor moeders erg belangrijk. In het vliegtuig moet je als moeder ook eerst zelf je zuurstofmasker opzetten wanneer er te weinig zuurstof is. Zo is dat in het dagelijkse leven ook: het is echt belangrijk dat je voldoende tijd neemt om voor jezelf te zorgen, om dan vervolgens voor je kinderen te kunnen zorgen. Wanneer je er wel bent maar te weinig voor jezelf zorgt, zul je ook niet mentaal aanwezig kunnen zijn voor je kindje als het daar nood aan heeft.

Onthou:

Ga er af en toe eens uit, met jullie tweetjes of alleen.

Onthoud dat een baby niks heeft aan een ongelukkige mama.

Een evenwicht vinden is voor een moeder het moeilijkste waar ze mee te maken krijgt. Neem je tijd om dat evenwicht te vinden.

Boek cover

Meer informatie over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes