5005fi.jpg

101 vragen van kersverse mama’s: Soms wil ik stiekem mijn oude leven terug. Is dat normaal?

9/02/2022

In haar boek beantwoordt expert Lieve Van Weddingen 101 vragen van kersverse mama's. De periode na de bevalling is voor veel mama's immers een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

101 vragen van kersverse mama’s: Soms wil ik stiekem mijn oude leven terug. Is dat normaal?

- No one told me that grief felt so like fear. -

Bijna zestig procent van de bevallen vrouwen  zegt dat ze zich niet gelukkig voelt. Je bent dus zeker niet alleen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je een postnatale depressie hebt. Ongeveer een op de tien vrouwen krijgt een postnatale depressie. Een echte depressie kun je herkennen aan een aantal duidelijke kenmerken. Deze kenmerken vind je terug bij vraag 51. Maar meestal is er iets helemaal anders aan de hand. Ik noem dat ‘moederrouw’. Je hebt een kindje gekregen maar je bent ook heel veel verloren: je lichaam, je vrijheid, je relatie, je werk, je sociale leven, je gewoontes,je hele leven quoi.

Dat zet jouw wereld op zijn kop. En daar hoort een rouwproces bij. Tijdens dat rouwproces ga je eigenlijk de verandering in je leven verwerken.

Fasen

Vroeger dacht men dat een rouwproces een lineair proces was. Je begon bij punt A en ging dan door verschillende fasen om bij punt Z uit te komen. Intussen zien we dat rouwprocessen heel dynamisch verlopen. Je start bij A en dan ga je naar D om daarna naar B en F te gaan om weer naar D te komen en dan na vijftien stadia bij Z te belanden. In een rouwproces komen zeer veel emoties naar boven en vaak allemaal door elkaar heen. Je kunt je tegelijk angstig, verdrietig, boos en verslagen voelen. Dat maakt een rouwproces ook bijzonder verwarrend. Aangezien je weinig controle hebt over hoe je je op welk moment voelt, kun je je ook weleens paniekerig voelen. Temeer omdat je geen zicht hebt op het verloop. Het is een heftige tijd.

Rouw is rauw

Een klassieke fase in een rouwproces is het verdriet. Je huilt feitelijk om wat je verloren bent. Huilen als je een kindje gekregen hebt, wordt in onze maatschappij beschouwd als iets raars, maar ik zie het als iets heel normaals, menselijk en gezond. We huilen om zoveel dingen die we verliezen, een hond, zaken die worden gestolen, een geliefde, onze job… Maar als we ons leven verliezen doordat we moeder zijn geworden, moet dat opeens allemaal één grote roze wolk zijn. Die periode van verdriet kan zelfs best lang  duren. Eén tot twee jaar rouwen als je bevallen bent, is zeker niet ongewoon. Dat zal niet altijd even heftig blijven, maar je zult zeker nog door donkere periodes gaan. Je zult je regelmatig afvragen of het dit wel allemaal waard was. Je zult met periodes heimwee krijgen naar je oude leven. Je zult verlangen naar de tijd dat je buiten kon stappen zonder luiertas en een terrasje kon gaan doen wanneer je maar wilde!! (Those were the days). Maar natuurlijk wil je niet meer terug, want je ziet je kindje ongelooflijk graag. Moeder worden en voelen wat het allemaal met je doet, is heel ambivalent (dubbel). En dat is volstrekt normaal.

Afbeelding uit 101 vragen van kersverse mama's

Onthou:

  • Praat erover met andere vrouwen. Heel veel vrouwen kennen het gevoel van verlies nadat ze een baby hebben gekregen.
  • Houd een dagboek bij waarin je schrijft hoe je je voelt.
  • Als je merkt dat je niet meer kunt genieten van het leven en dit gevoel houdt verschil­lende weken aan, ga dan naar vraag 51 en vul de vragenlijst in.

cover 101 vragen van kersverse mama's

Meer informatie over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes