4756fi.jpg

22 dingen die elke zwangere vrouw (stiekem) weleens doet

19/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je zwanger bent, dan doe je al eens dingen die je op een ander moment misschien nooit zou doen. Je prioriteiten liggen nu eenmaal anders, of je bent zo moe/misselijk dat het je allemaal niets meer kan schelen. De kans is bijvoorbeeld groot dat je (één van) deze dingen weleens hebt gedaan:

 1. De hele dag rondlopen met een broek waarvan de rits en de knoop openstaan. Of thuiskomen en onmiddellijk je bh uitzwieren. En gelijk heb je!
 2. Of gewoon comfy kleren uitroepen tot dagelijkse kledij. Thuis, op het werk, waar dan ook. Lang leve de legging en joggingbroek. Uiteraard gecombineerd met een stijlvol bovenstuk, ja ja.
 3. Je niet scheren. Je oksels, dat lukt misschien nog, maar alles wat zich onder je navel bevindt, dat houd je nu eventjes zo naturel mogelijk!
 4. Iets laten vallen en het niet oprapen. Oeps, niet gezien … Zwangerschapsblindheid, dat is ook een ding, niet?
 5. Alleen nog rondlopen op teenslippers. Of zelfs op Crocs, waarom niet? Want hallo daar, cankles en opgezwollen voeten!
 6. ALLES op je hormonen steken. Vooral je gedrag dat anderen al eens als onaangenaam kunnen ervaren. Sorry, die huishouding heb je niet in de hand. Wil je ruilen misschien? Neen, ik dacht het niet hé.
 7. Doelbewust je hand onder je buik houden. Kwestie dat het duidelijk is dat je echt zwanger bent, en dat je niet gewoon verdikt bent. Voor de zekerheid wrijf je nog eens over je buik ook, zodat het écht duidelijk is. Alles voor de duidelijkheid!
 8. Een klein beetje in je broek plassen. Hé, hoe kan je nu verondersteld worden je blaas op te houden als het gewicht van een baby erop duwt? En zeker als je moet niezen, of lachen, of als je al een halfuur niet naar het toilet bent geweest!
 9. Op je eentje zitten huilen. Omdat je striemen ontdekt hebt, omdat iemand commentaar gaf, of omdat je favoriete koffiekoek uitverkocht was bij de bakker. Ja, dat is érg. Punt.
 10. Ah, over eten gesproken: fastfood als gastronomisch verwennerij naar binnen spelen. Voor de … euhm heel misschien 4de keer al die week.
 11. Op je tepels duwen om te zien of er melk uitkomt. Gewoon om jezelf gerust te stellen dat het wel snor zit met die melkproductie.
 12. Overdrijven met de zwangere ‘ganzenpas’, zodat het er allemaal nog net iets echter en zwaarder uitziet. Waggelen maar!
 13. Je zwangerschap als een excuus gebruiken om iets niet te moeten doen. Tja, plotse bewegingen kunnen voor voortijdige weeën zorgen. Zoals plots uit de zetel komen, dat wordt ten strengste afgeraden! ;-)
 14. Heel veel – te veel – rompertjes kopen voor de baby. Dat is toch wat zo’n kleintje het meeste draagt en vuil maakt in het begin? En ze zijn allemaal zooo schattig. Kiezen zou verliezen zijn.
 15. Een scheetje laten in het openbaar. Oeps … gewoon weglopen en doen alsof er niets aan de hand is.
 16. Te veel tijd spenderen om de perfecte hoek te vinden voor een mooie selfie met je bolle buik. Tja, die bolle buik is er maar even, dus moet je zorgen voor mooie foto’s om achteraf nostalgisch te kunnen terugkijken.
 17. Praten tegen je buik (en vragen aan je partner om dat ook te doen ;-)). Ja, jouw baby verstaat wel degelijk al alles wat je zegt. Oké, misschien niet alles. Maar het is zo gezellig en hartverwarmend. Gewoon doen dus.
 18. Niet opletten tijdens conversaties. Omdat je aan het nadenken bent over wat er nog allemaal op je geboortelijst moet staan, welke naam je nu eigenlijk het mooiste vindt of wat je nu met die doopsuiker gaat doen. Of gewoon omdat je aan eten denkt, dat kan ook.
 19. Dingen opzoeken via Google … en er daarna spijt van hebben. Zoals ‘toon een bevallingvideo’, ‘wat gebeurt er met het perineum na de bevalling?’ of ‘is incontinentie normaal?’.
 20. Spullen laten balanceren op je buik. Ha, wat voor een coole trucjes kan jij! Nee, niet?
 21. Zeggen dat het helemaal oké is als de rest van je gezelschap gezellig een alcoholische aperitief je neemt of geniet van een glaasje wijn bij het eten. Maar dan toch ietwat misnoegd of gekwetst toekijken – eentje is genoeg, een volgende hoeven ze niet te bestellen. Kom zeg!
 22. Een ietsiepietsie zeuren over alles wat je niet meer mag (eten). En het liefst nog de hele dag door. Ja, het is voor het allemooiste doel, maar het is ook wel heel lastig hoor.

Wat je ook doet: vergeet je foliumzuur niet

Foliumzuur is je trouwe bondgenoot eens je zwanger bent. Maar wist je dat je eigenlijk het best al start met foliumzuur vóór je zwanger bent? Met een dagelijks supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit® 0,4 Start, ten minste 4 weken voor de bevruchting (bijvoorbeeld 4 weken voor je stopt met je contraceptie, vraag raad aan je arts). Zo leg je een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Yes, hamster erop los!

Eens je zwanger bent, neem je het best dagelijks verder een supplement van 0,4 milligram foliumzuur tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap of zo lang je dokter of apotheker aanraadt. Uiteraard mag je nog altijd zo veel voeding eten die van nature rijk is aan foliumzuur, zoals bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten.

Spijtig genoeg is het een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken als je eten kookt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Wist je dat 1 op de 2 vrouwen (!) te laat start met foliumzuur? Juist, de helft. Maar een slimme meid neemt haar foliumzuur op tijd. Vraag raad aan je (huis)dokter, gynaecoloog of apotheker als je aan een kindje denkt.

Meer weten over foliumzuur en waarom het zo belangrijk is als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Check www.gezondezwangerschap.be voor tips en informatie.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.