8279fi.jpg

Zwanger worden: kun je het geslacht van je kind beïnvloeden?

28/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Veel mensen zouden graag het geslacht van hun kind kunnen kiezen. Misschien heb je twee dochters en wil je nu graag een zoon, of misschien zou je het fijn vinden om juist nog een dochter te krijgen. De Belgische en de Nederlandse wet laten niet toe om hiervoor embryoselectie toe te passen (tenzij in het kader van geslachtsgebonden genetische aandoeningen, waardoor alleen zonen aangetast kunnen worden en dochters niet). Toch zijn er manieren waarop je het geslacht van je kind zelf (een beetje) kunt beïnvloeden.

  1. Timing: X-dragende zaadcellen overleven doorgaans iets langer dan Y­dragende zaadcellen. Dat betekent dat het moment waarop je vrijt een belangrijke factor is in het bepalen van het geslacht van het kind. Vrijen net voor je eisprong zal meer kans geven op een jongen, terwijl een dag of twee eerder vrijen de kans op een meisje doet toenemen.
  2. Voeding: Uit onderzoek blijkt dat een calcium­ en magnesiumrijk dieet bij de vrouw de kans op een meisje verhoogt. Hiervoor moet je vooral yoghurt en kaas, rabarber, broccoli, tofoe en amandelen eten. Mogelijk heeft dat invloed op het transport van de zaadcellen, of heeft het te maken met het feit dat mannelijke embryo’s minder goed overleven als er meer calcium en magnesium in je lichaam aanwezig zijn. Een Nederlandse studie uit 2010 heeft aangetoond dat een dieet laag in natrium en kalium en hoog in calcium en magnesium de kans op een meisje tot wel 80 procent verhoogde, in combinatie met de timingmethode (vrijen enkele dagen voor de eisprong).Een dieet om de kans op een jongen te vergroten bevat dan weer veel natrium (bijvoorbeeld in augurken, gerookte zalm) en kalium (bijvoorbeeld in bananen, tomaten, spinazie, peulvruchten, gedroogde abrikozen) en weinig calcium en magnesium.
  3. Standjes: Vaak wordt beweerd dat bepaalde standjes het geslacht van je kind kunnen beïnvloeden, maar hierover bestaat geen onderzoek. Het is dus een zuivere mythe dat de missionarishouding meer meisjes tot gevolg heeft en de hondjeshouding meer jongens. Ook is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het feit dat een orgasme bij de vrouw meer kans zou geven op een jongen.

FAQ: Waarom krijgen sommige koppels vooral zonen en andere vooral dochters?

  • Sommige koppels hebben inderdaad meer kans op kinderen van hetzelfde geslacht. We gaan ervan uit dat dit genetischbepaald is. Het heeft sowieso te maken met de overlevingskansen van X­dragende versus Y­dragende zaadcellen en de embryo’s die eruit voortkomen, en met de omgeving in de baarmoeder en de moederkoek. Zowel de man als de vrouw kunnen dus bijdragen tot dit fenomeen. Verder blijkt ook dat hoe meer kinderen van hetzelfde geslacht een koppel heeft, hoe groter de kans is dat een volgend kind opnieuw dit geslacht zal hebben.
  • Ook het beroep van de man kan een rol spelen in het geslacht van zijn kinderen. Zo blijkt dat mannen die blootgesteld worden aan invloeden die toxisch zijn voor de zaadcellen – bijvoorbeeld schilders, tuinders, radiologen – iets meer dochters hebben dan zonen. Dat bevestigt dat X­dragende zaadcellen iets robuuster zijn dan Y­dragende. Bij deze beroepen komt evenwel ook meer onvruchtbaarheid voor.

Zwanger worden

Meer lezen? Lees ons boek!

In het boek ‘Zwanger worden’ wordt alle informatie op een rijtje gezet, van natuurlijke bevruchting tot vruchtbaarheidsproblemen. Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes