newborn tweeling

10 praktische tips en weetjes om je goed voor te bereiden op de geboorte van een tweeling

7/08/2023

Twee baby’s: dubbele vreugde! Toch is de zorg en opvoeding van twee baby’s tegelijkertijd heel arbeidsintensief en vraagt het flink wat creativiteit en organisatietalent van jullie als ouders. Een aantal praktische tips en weetjes om je goed voor te bereiden!

  1. In geval van meerlingen is de kans op vroeggeboorte groter dan bij een eenlingzwangerschap. Gemiddeld komt een tweeling rond 37 weken of vroeger ter wereld. Weet dat ongeveer de helft van de tweelingen daarom bij de geboorte nog een tijdje in de couveuse moet doorbrengen.
  2. Het doorsnee geboortegewicht van een tweeling is ruim 500g minder dan dat van een eenlingbaby. Door het lagere geboortegewicht hebben tweelingbaby’s vaak frequenter voeding nodig, soms 8 tot 12 keer per dag en dat maal twee! 
  3. De eerste maanden zijn vaak een aaneenschakeling van voeden, verzorgen, verschonen … En je nachtrust raakt chronisch verstoord. Daarom kun je zeker in de eerste maanden iemand die een handje toesteekt goed gebruiken. Geef wat je kunt uit handen. Je kunt hiervoor kraamhulp, familie of vrienden inschakelen. Sommige mama’s vinden dit een inbreuk op hun privacy en de intimiteit van hun gezinnetje. Belangrijk is je te laten omringen door mensen bij wie je je goed voelt en zelf de organisatorische touwtjes in handen te houden. Structuur en routine vormen een groot houvast.
  4. Vergeet jezelf en je partner niet in de drukte. Boek regelmatig een babysit om jezelf wat me-time te gunnen of om samen iets fijns en ontspannends te doen.
  5. Als er al oudere kinderen in het gezin zijn, zullen ook zij om aandacht vragen. Probeer af en toe tijd voor hen apart vrij te maken.
  6. Wanneer je baby’s tegelijk huilen of honger hebben en je bent alleen, verzorg en voed dan eerst de meest ongeduldige baby, en neem broer of zus erbij in een wipstoeltje. Terwijl je één baby voedt, kun  je de andere pratend sussen. Laat je hierbij niet overmannen door schuldgevoel. Je hebt nu eenmaal twee baby’s waartussen je je aandacht moet verdelen. Het is voor de baby’s een les in het oefenen van geduld.
  7. Het opbouwen van een emotionele band met beide kinderen vraagt hoe dan ook meer tijd dan bij één kind. Maar wees gerust, het komt goed! 
  8. Wanneer je van plan was borstvoeding te geven, kan dat ook succesvol bij een tweeling. Net als bij een eenling is het een kwestie van vraag en aanbod. Zorg wel dat je voldoende eet en drinkt en af en toe wat rust kunt nemen. Je kunt beide baby’s apart of tegelijkertijd voeden. Samen voeden vraagt dat de baby’s al wat ervaring aan de borst hebben en goed drinken. Sommige mama’s verkiezen toch iedere baby apart te voeden, om zo elk zijn eigen knuffelmoment te gunnen.
  9. Je kunt de baby’s elk in hun eigen bedje te slapen leggen of samen in dezelfde, voldoende ruime wieg. Baby’s die het bed delen, zouden makkelijker hun temperatuur op peil kunnen houden en ontwikkelen sneller een dag- nachtritme.
  10. Los van de keuze tussen één gemeenschappelijk bedje of twee aparte, gelden dezelfde preventiemaatregelen voor wiegendood als bij eenlingen. Dit betekent dat de baby’s minimaal 6 maanden met jullie de slaapkamer delen. Daarna deelt een tweeling vaak enkele jaren dezelfde kamer. Ze zouden hierdoor minder angstig zijn en minder slaapproblemen vertonen dan eenlingen. 
Mijn baby

Meer lezen?

In het boek 'Mijn baby' lees je alles wat je moet weten over je baby van 0 tot 12 maanden. Meer info vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes