8150fi.jpg

4 sleutels om het potentieel van je tiener te ontgrendelen

13/05/2022

Alle tieners zitten vol talenten, maar ze weten het meestal zelf niet. Ouders kunnen veel doen om hen hier bewust van te maken en zo hun potentieel aan te wakkeren. Het is achterhaald te denken dat het bij talenten gaat over uitblinken, over ergens de beste in zijn. Bij talenten gaat het wél over de natuurlijke aanleg, datgene wat vanzelfsprekend is voor je tiener, hij krijgt er zelfs energie van! Wanneer hij deze natuurlijke aanleg, dus dit talent, mag inzetten, is hij automatisch gemotiveerd. En hij kan er snel nog veel beter in worden: hier ligt zijn groeipotentieel.

Je tiener kan de beste versie  van zichzelf worden als hij aangemoedigd wordt om zijn natuurlijke aanleg te gebruiken. Want zo kan hij verder ontwikkelen vanuit datgene dat al van nature aanwezig is, dan zal het “stromen” omdat hij dan gemotiveerd is van binnenuit. En ouders kunnen daarbij een grote rol spelen. Deze rol start met het stiekem observeren en benoemen van zijn natuurlijke aanleg. Let op alles wat hem energie geeft of waar hij blij van wordt: hier zitten talenten achter verstopt!

  1. Let op activiteiten die je tiener automatisch doet
    Wanneer hij een vrije dag heeft: welke activiteit neemt hij vanzelf op? Spreekt hij direct af met vrienden (sociaal), begint hij te knutselen (creatief), zoekt hij informatie op internet (weetgierig), repareert hij de vastgelopen printer (technisch handig) … Deze activiteiten zijn energie-gevend, omdat hij ze automatisch oppakt: hier zitten dus talenten achter verstopt.
    Welke rol neemt hij automatisch op als hij in groep is? Neemt hij zelf initiatieven (leidend) of laat hij zich leiden door anderen (volgend)?
  2. Observeer de lichaamstaal
    Een lichaam liegt nooit, ook dat van je tiener niet. Als hij over een thema spreekt dat hem telkens opnieuw boeit, dan stralen zijn ogen, je merkt een soort twinkeling in de ogen die zijn enthousiasme verraden. Hij praat bijvoorbeeld onophoudelijk over de milieuproblematiek en hij wil er alles over weten. Het gaat hier over een natuurlijke interesse, deze wijst in de richting van verdere studies zoals biologie, journalistiek of politieke wetenschappen.
    Ga even kijken als hij niet aan tafel komt om te eten. Want als hij opgeslorpt is door een activiteit, dan heeft hij geen benul van tijd (“in flow”), dan voelt hij nauwelijks lichaamssignalen zoals honger en dorst. Dit zijn activiteiten die hem energie geven, hij kan er niet mee stoppen, dus er zitten weer talenten achter verborgen.
  3. Observeer naar welke personen je tiener opkijkt
    Personen waar je tiener naar opkijkt hebben talenten die hij ook bezit. Heel leuk om te weten! Onbewust voelt hij zich aangetrokken tot mensen met talenten waar hij blij van wordt. Misschien zijn deze talenten bij je tiener nog verborgen, hij heeft in ieder geval het potentieel om deze ook te ontwikkelen.
    Kijkt hij op naar een grappige nonkel, dan is de kans groot dat hij zelf ook heel humoristisch kan zijn en dat hij graag andere mensen aan het lachen brengt.
  4. Benoem het talent als je het ziet in dagelijks gedrag
    Je tiener heeft bijvoorbeeld veel ideeën en vindt daar niets speciaals aan, omdat het altijd zo geweest is (talenten zijn immers aangeboren). Pas als dit benoemd wordt door iemand anders, is hij er zich bewust van dat het iets speciaals is, dat het een talent is dat niet iedereen heeft. In dit geval kan je als ouder zeggen: “Wat ben jij een ideeën-generator!” En zo kan dit talent zich verder ontwikkelen. De tiener voelt zich gezien, erkend in wie hij is en voelt zich aangemoedigd om dit talent nog meer in te zetten. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

 

Meer info? Kijk op talentenfluisteraar.