7908fi.jpg

5 aangrijpende podcasts over ouders

27/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Iedereen heeft een uniek verhaal over zijn of haar ouders. Sommigen hebben er geen gouden band mee, maar bij andere mensen spreek je het woord vader of moeder beter niet uit. Hoe je het nu draait of keert, het blijven toch twee personen die bijzonder veel invloed hebben op je leven.  5 bijzonder boeiende en aangrijpende podcasts over ouders. 

Wie was mama logo

1. Wie was mama?

Bij het beluisteren van deze podcast van Eva Moeraert, liepen de tranen over mijn wangen. Hoe beleef of overleef je dit verhaal als kind?? 

26 oktober 1984. Sas is 9 jaar en ziet hoe haar vader haar moeder vermoordt. Op straat, op klaarlichte dag. 36 jaar later kijkt Sas terug. Ze is opgegroeid in een warm pleeggezin, met een nieuwe mama en papa. Zonder enig contact met haar biologische vader. Ze zoekt naar verklaringen voor die moord op haar moeder, met de hulp van dagboeken uit haar kindertijd en gesprekken met al wie haar ouders hebben gekend. Hoe die zoektocht verliep hoor je in de gloednieuwe podcast ‘Wie was mama?’

 

logo nabij

2. Nabij

De podcast 'Nabij' is zo mooi en zacht, dat het wel lijkt alsof auteur en podcastmaker Eva De Groote je een boek voorleest. Ze neemt je mee in een persoonlijk verhaal. 

We maakten de voorbije jaren heel wat audioverhalen in opdracht. Dit is mijn eigen verhaal. Odette, de moeder van mijn moeder stierf nog voor ik geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Hij was toen zeventien. Was hij haar gevolgd in het graf? Was er iets mis met hem? Waarom wilde niemand over hen spreken? Ik groeide op zonder antwoorden.
Toen ik ouder werd begon ik meer en meer te beseffen dat die familieleden die ik nooit had gekend wel degelijk hun stempel drukten op de levens van de levenden vandaag, ook op het mijne.

logo ouder

3. ouder

Een verhaal dat je niet meer loslaat, de podcast van Raf Njotea.

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij dat weer. Francis' naasten hebben geen idee of wat hij zei nu waar is of niet. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen. Is de papa die Raf heel zijn leven gekend heeft misschien iemand anders dan hij altijd dacht? Raf en zijn goede vriend Lander zoeken het uit.

4. Barbara, de afstandsmoeder

Barbara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder sterft jong, ze loopt van huis weg en wordt in de prostitutie gedwongen. Uiteindelijk wordt ze een tienermoeder. 

Ten einde raad beslist ze om haar kind af te staan. Uit liefde. Maar de gedachte aan haar kind blijft altijd door haar hoofd spoken. “Dat was er altijd, zo ergens op de achtergrond, zzzzzzzzzzz…” 

Barbara Kluytmans heeft een stichting opgericht om lotgenotes te helpen: De Nederlandse Afstandsmoeder.

tekening

5. Kan Je Even Langskomen?

Lucas is 29 jaar en alles loopt lekker. Hij heeft een leuke baan, een eigen huisje in Amsterdam Noord, 2 kippen, geen vriendin maar wel iemand met wie hij af en toe slaapt: K. En K is onverwacht zwanger … van hem! K woont om de hoek, is van Marokkaanse afkomst en heeft besloten dat ze het kind wil houden. In de podcast Kan je even langskomen? neemt Lucas je mee in wat er op je afkomt als je vader wordt terwijl je daar nog nooit over hebt nagedacht. Wat komt er praktisch bij kijken? En hoe gaat dat in z’n werk, een kind krijgen met een persoon waar je geen relatie mee hebt?