3671fi.jpg

5 dingen die je het best laat checken voor je zwanger wordt

31/03/2016

Een zwangerschap is een volledig nieuw avontuur voor je lichaam. Je hebt het zwanger worden niet in de hand, maar je kunt wel het best eens op voorhand naar de gynaecoloog gaan om een aantal zaken te laten checken.

Waarom een vooronderzoek zo belangrijk is

 1. Het zwangerschapsvooronderzoek laat meteen toe je gewicht, bloeddruk en algemene conditie na te gaan. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.
   
 2. Het vooronderzoek is ook een uitgelezen moment om na te gaan of je vaccinatiestatus in orde is. Rubella (rodehond) bijvoorbeeld, is een eerder banale kinderziekte, maar maak je het als aanstaande moeder door tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap, dan bestaat er een ernstige kans op het ontstaan van foetale afwijkingen. Tegenwoordig is gelukkig zo goed als iedereen in Vlaanderen en Nederland als kind gevaccineerd tegen die ziekte. Door de globalisering zijn er echter meer en meer vrouwen uit landen waar de vaccinatieprogramma’s minder goed zijn ingeburgerd en die mogelijk niet beschermd zijn. Voor de zwangerschap zal men nagaan of je beschermd bent tegen rubella. Meestal is dat het geval. Ben je niet beschermd, dan word je het best gevaccineerd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het griepvaccin gaat het hier om een vaccin met levende virussen. Je moet dan ook drie maanden wachten met zwanger worden.
   
 3. Toxoplasmose, een parasitaire infectieziekte met de kat als hoofdgastheer, is een andere infectieziekte waar veel over gesproken wordt. Misschien ben je hier al tegen beschermd, zo niet dan kunnen eenvoudige maatregelen helpen opdat het geen probleem wordt(lees dan het artikel: Wat als ik niet immuun ben voor toxoplasmose?).
   
 4. Hetzelfde kan gezegd worden over cytomegalie, een virale infectieziekte. Ook hier kunnen eenvoudige preventieve maatregelen je heel veel stress besparen.
   
 5. Een ander, heel belangrijk aspect van het vooronderzoek is dat je het exacte begin van de zwangerschap kunt achterhalen. Zonder het begin te kennen, kun je veel moeilijker een juiste schatting maken van de bevallingsdatum en -duur. En zonder de zwangerschapsduur te kennen, kom je veel minder te weten uit het medisch onderzoek; het is duidelijk dat er op vier maanden andere parameters worden verwacht dan bijvoorbeeld op zes maanden.

Checklist: Veilig zwanger worden doe je zo

Uiteraard moet je eerst ook nog zwanger worden en dat is iets wat niet afgedwongen kan worden. Maar het helpt wel om op een paar vanzelfsprekende dingen te letten:

 1. Leef zo gezond mogelijk.
   
 2. Zorg ervoor dat je voeding evenwichtig genoeg is en voldoende foliumzuur bevat of neem een supplement ervan in om het risico op een kind met een open rug te verminderen.
   
 3. Vermijd toxische stoffen via roken, drugs en alcohol.

Hoeveel foliumzuur heb je nodig?

Bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten bevatten veel foliumzuur. Jammer genoeg is foliumzuur een erg onstabiele vitamine die gemakkelijk wordt afgebroken tijdens het koken van de voeding. Als je echt van plan bent om zwanger te worden, dan neem je het best dagelijks een supplement van0,4 milligram in zodra je stopt met contraceptie en blijf je het supplement de eerste drie maanden van de zwangerschap innemen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes