bevalling

Mijn bevalling was best heftig. Hoe kan ik dat verwerken?

3/10/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Don’t let your struggle become your identity. -

EEN BEVALLING kun je op verschillende manieren beleven. Er zijn vrouwen die medisch gezien een eenvoudige bevalling hadden maar deze toch heel ingrijpend vonden en vice versa. Anderen kunnen dus helemaal niet bepalen of je ‘recht’ hebt op een trauma na een bevalling, alleen jij kunt dat.

Laat je dus zeker jouw gevoel niet afnemen. Of je al dan niet een trauma hebt door je bevalling, kun je relatief gemakkelijk onderzoeken door te checken bij jezelf of je last hebt van onderstaande symptomen:

  • Herbeleving: de bevalling speelt als een film voor je ogen, zonder dat je daar invloed op hebt; het gebeurt gewoon.
  • Vermijding: je vermijdt bevallingsverhalen, pasgeboren baby’s, Facebook met mooie foto’s en alles wat te maken heeft met geboorte en bevalling.
  • Neerslachtigheid: je voelt je bedrukt en neerslachtig, je vertoont tekenen van depressie.
  • Hyperactiviteit: je bent hyper alert waardoor je voor het minste in de fight-flight-freezemodus terechtkomt. Als er iets naast je op de grond valt, spring je een meter hoog.

En nu?

Wanneer je je hierin herkent, is het belangrijk ermee aan de slag te gaan. Waarom? Ja, misschien vraag je je dat wel af. Er zijn verschillende redenen:

  • Een traumatische bevalling kan je emotioneel behoorlijk bezighouden, waardoor het contact met je kindje verstoord kan worden. Je kunt bijvoorbeeld voelen dat je er wel bent maar ook niet echt. Je baby kan hierdoor ontregeld en verward raken want hij kan bij jou niet terecht om zijn emoties te reguleren.
  • Daarbovenop heeft jouw baby jou nodig om gezond te ontwikkelen. Wanneer je je depressief voelt door het trauma, kan het erg moeilijk worden om adequaat voor je kindje te zorgen.
  • Je hebt iets heel heftigs meegemaakt en dat heeft tijd nodig om te genezen. Het is soms moeilijk om uit de negatieve spiraal te raken. Daarom is het ook nodig om een hulpverlener te consulteren.

Wat kun je zelf doen?

  • Je kunt je trauma bekijken als een grote zak waarin allerlei moeilijke momenten verzameld zitten, maar ook je emoties zitten erin. Je hoeft die zak niet in een keer om te keren om te kijken wat erin zit. Doe het stukje voor stukje. Schrijf eens op wat er allemaal in zit en kijk eens wat er bovenaan het lijstje staat. Daarover kun je je vrienden dan iets vertellen. De volgende keer kun je het over iets anders hebben. Je kunt de zak ook weer dichtdoen als het nodig is. Het is een misvatting dat je er hele dagen, zeven dagen op zeven, mee bezig moet zijn. Soms gaat de zak open en soms doe je hem weer dicht. Op je kalender zet je een aantal topics die in je zak zitten zodat je zeker weet dat je het er over gaat hebben. Het is niet de bedoeling dat je het onder de mat veegt, je gaat het met de juiste leiding onder ogen zien.
  • Vaak spelen de hulpverleners een belangrijke rol bij een traumatische bevalling. Schrijf ze een brief, die je niet post natuurlijk. Maar schrijf ze een brief om te vertellen wat het met jou gedaan heeft, dat zij niet gedaan hebben wat jij verwacht had. Alle teleurstelling, boosheid, verdriet… breng je onder woorden. Gelukkig zijn er ook vaak medici waar je tijdens de bevalling net wél veel aan had: de rustige vroedvrouw, de dienstdoende gynaecoloog die de zachtheid zelve was. Ook zij krijgen een plekje in je brief. Zorg ervoor dat zowel het donkere als het lichte aanwezig is.
  • Maak een afspraak met je gynaecoloog en vraag je medisch dossier op. Het kan erg confronterend zijn maar ook heel verhelderend om zwart op wit te lezen wat er juist gebeurd is. Dit is vooral belangrijk wanneer je het gevoel hebt dat er momenten ontbreken in je geheugen. Je gynaecoloog kan je helpen om een volledig beeld te krijgen van je bevalling en kan je duidelijk maken dat jou geen schuld treft.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap.

Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal?

Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders.

Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes