5 op de 10 vrouwen starten te laat met foliumzuur: waarom is het zo belangrijk?

Wist je dat …
Foliumzuur een vitamine is die we allemaal kunnen gebruiken?
Iedereen heeft een dagelijkse dosis foliumzuur nodig om gezond te blijven. Even technisch: het bevordert het celdelingsproces, een normale bloedvorming en optimaliseert een normale werking van je immuunsysteem. Maar ook normale psychologische functies zoals je concentratie- en denkvermorgen, je geheugen en stressbestendigheid hebben er baat bij. Oh ja, foliumzuur helpt ook bij de vermindering van vermoeidheid – ken je dat, mama? ;-)
De aanbevolen hoeveelheid per dag voor een volwassene bedraagt 0,2 tot 0,3 milligram.
Je meer dan de normale dagelijkse dosis foliumzuur nodig hebt als je zwanger bent?
Spijtig genoeg is foliumzuur een nogal onstabiele vitamine die makkelijk wordt afgebroken tijdens het koken van je eten. En zelfs al eet je megagezond en gevarieerd, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur. De gouden regel: dagelijks een supplement met 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Essential, innemen.
Omdat foliumzuur de groei van vrouwelijk weefsel tijdens de zwangerschap ondersteunt, helpt het bij de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten.
Je het best al start met foliumzuur vóór je zwanger bent?
Ben je van plan om je gezin uit te breiden? Dan start je het best dagelijks al met een supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Start, 4 weken voor je stopt met je contraceptie. Zo leg je al een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Jep, hamsteren is the key! Want meteen na de bevruchting start (vanuit de neurale buis) de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van je ongeboren peanut. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg.
Je blijft foliumzuur innemen tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Na 6 weken groeit de neurale buis toe en de vitamine speelt een belangrijke rol in dat proces (dat na 6 weken trouwens al gedaan en onveranderbaar is).
Dus de belangrijkste reden om het supplement zéker te nemen? Een gezonde zwangerschap! Met de inname van foliumzuur verhoog je je folaatstatus. Dat is belangrijk, want een lage folaatstatus bij een zwangere vrouw is een risicofactor voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus (zoals bijvoorbeeld een baby met een open ruggetje). Weet wel dat er nog andere risicofactoren voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bestaan, dus toediening van foliumzuur kan het optreden ervan niet volledig uitsluiten.
5 op de 10 vrouwen start te laat met foliumzuur?
Elke dokter zal je wijzen op het belang van voldoende foliumzuur voor en tijdens een zwangerschap, maar toch begint de helft van de vrouwen er te laat mee. Kortom, vraag op tijd raad aan je (huis)dokter of apotheker als je aan een kindje denkt.
Je foliumzuur vooral vindt in groene groenten?
Ben je een gezonde, evenwichtige eter, dan haal je de normale dagelijkse dosis normaal wel. Dat wil dus zeggen dat je elke dag genoeg verse groenten en fruit op tafel tovert. Groene (blad)groenten zoals sla, broccoli, spinazie …, koolsoorten, peulvruchten, volkorenproducten, melkproducten, eieren en citrusvruchten zitten boordevol foliumzuur. Daar zit lekkers genoeg tussen, toch?
Maar bij een zwangerschap, heb je dus een extraatje nodig in de vorm van supplementen.
Nog meer weten over foliumzuur?
Neem een kijkje op www.gezondezwangerschap.be. Je vindt er tal van tips en tricks en interessante informatie.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.