2770fi.jpg

5 tips voor meer qualitytime met je kinderen

26/08/2019

We’ve all been there: je stelt je als ouder vaak de vraag of je wel genoeg tijd doorbrengt met je kinderen. Plan je wel voldoende activiteiten, geef je wel voldoende persoonlijke aandacht aan elk kind apart? Expert Janneke heeft goed nieuws: het zit soms in heel kleine dingen…

5 tips voor qualitytime met je kids

 1. Besef dat het niet altijd een grootse, langdurige activiteit hoeft te zijn. Dat is natuurlijk weleens leuk in de vakantie of een verlengd weekend, maar het is gewoonweg niet altijd haalbaar.
   
 2. Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Met andere woorden: de persoonlijke aandacht die je aan je kind geeft is goud waard voor de band tussen jou en je kind. Het werkt ook rustgevend en belonend bij zowel je kind als jezelf.
   
 3. Die persoonlijke aandacht zit ook al in het tonen van interesse in de leefwereld van je kind. Een voorbeeldje: een klein gesprekje na schooltijd kan wonderen doen. Vragen zoals ‘Hoe was het vandaag?’, ‘Wat heb je allemaal gedaan?’, ‘Wat vond je het leukste vandaag?’ tonen aan je kind dat je betrokken bent.
   
 4. Het kan helpen als je voor jezelf een activiteitenlijst opstelt waarin je alleen realistische activiteiten plant met je kind. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een beetje tijd vrijmaken voor kleine dingetjes. Je maakt daarbij een onderscheid tussen ‘Als ik weinig tijd heb...’ en ‘Als ik veel tijd heb...’ 

Een voorbeeld: Als ik weinig tijd heb, zal ik …

 • een kort verhaaltje voorlezen.
 • samen even naar de televisie kijken.
 • een dikke knuffel geven en zeggen dat ik hem/haar graag zie.
 • een kietelsessie doen (2 minuutjes kietelen = gelach gegarandeerd).
 • 5 minuutjes gekke bekken trekken.

Als ik veel tijd heb, zal ik met mijn kind...

 • buiten voetbal spelen.
 • knutselen.
 • een spelletje spelen.
 • met de Lego/Duplo/Clics spelen.    
 1. Nog een handig hulpmiddel is het Qualitytimeschema. Dat kun je samen met je kind opstellen. Elke dag heeft een thema. Bijvoorbeeld:

Maandag: verteldag (boekjes lezen, samen oude foto’s bekijken…)

Dinsdag: beweegdag (je voetbalt samen, speelt tikkertje…)

Woensdag: complimentjesdag (‘Wat ben jij een flinke meid/jongen vandaag zeg!’)

Donderdag: knuffeldag

Vrijdag: traktatiedag (bijvoorbeeld met een lekker hapje of drankje na een drukke schoolweek, zoals een beetje chips, snoepje, lekker sapje)

Zaterdag: ik-kiesdag (het kind mag de activiteit bepalen, zoals naar de speeltuin gaan, een ijsje gaan eten…)

Het toffe eraan is dat je kind de geïnvesteerde tijd en aandacht ook kan beoordelen aan de hand van sterren. Want beloond gedrag wordt herhaald! 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes