6 tips waardoor een lange autorit met kids een makkie wordt

  • door Mamabaas

De krokusvakantie is in zicht en dat wil zeggen dat er in heel wat gezinnen (al dan niet) gezonde stress heerst deze week. Velen onder jullie zijn allicht al alles aan het voorbereiden voor een fijne gezinsvakantie op de latten, want gaan skiën blijft een toppertje tijdens het krokusverlof. Maar dat wil wel zeggen: een lange autorit. Met kindjes. In een kleine ruimte. Uren aan een stuk. Hoe overleef je dat? En als je echt optimistisch bent ... hoe maak je daar zelfs een succes van?

De allerbelangrijkste tip: doe ALLES in je macht, om die autorit vredevol te laten  verlopen.

baby in autostoel

1. Een veiligheidstip: Zet je kindjes absoluut zonder jas of superdikke trui in de auto.

Oververhitting levert niet alleen zeurende kinderen op, maar autogordels sluiten ook niet goed aan als er nog dikke lagen stof tussen zitten. Als het toch nog fris is, voorzie dan een dekentje voor op hun benen.
Een jasje omgekeerd aandoen kan ook een oplossing zijn, tot de auto goed opgewarmd is. 

meisje met koptelefoon in auto

2. Een omkopingstip voor grotere kindjes: Koekjes eten in de auto mag best voor 1 keertje!

Chocoladewafels zijn eerder een no-go wegens plakhandjes met niet te overziene gevolgen, maar droge koekjes kunnen wel! Zet een grote zak letterkoekjes vooraan bij jou, en geef je kindjes telkens wanneer er een uur om is, elk 5 koekjes in een potje!

fopspeen aan autogordel

3. Een omkopingstip voor kindjes die graag tutten: Kies het allerfavorietste tutje van je kleintje uit, en maak het met een fopspeenkoordje vast aan de gordels van hun autostoel.

De win-win? Je kindje mag onbeperkt tutten, en jij hoeft je niet in de vreemdste bochten te wringen om dat tutje tussen de plooien van de stoel, tussen de deur en de stoel, vanonder je eigen stoel, of uit het niets te gaan terug zoeken.

dvds en cds

4. Tips voor de algehele sfeer in de auto: Afspraken maken!

De autorit zo vredevol laten verlopen is het doel, maar laat ons eerlijk zijn, als de voorbank 8u lang naar Kapitein Winokio of K3 moet luisteren dan bestaat de kans dat de achterbank ergens wordt achtergelaten in een tankstation. (Just kidding, we zouden niet durven ;-)) Afspraken maken is de boodschap! De kindjes een CDtje, de grote mensen een CDtje! Of als je het écht slim speelt: de kindjes een CDtje, mama een CDtje, papa een CDtje. ;-)

potty-on-the-go
potty-on-the-go

5. Tips voor de hygiëne: potty-on-the-go

Een van de mogelijke crisissen: een kind dat roept dat hij grote boodschap moet, drie minuten nadat je een tankstation gepasseerd bent. Want iedereen weet: kinderen moeten metéén. En je wil echt geen ongelukjes in een auto waar je nog uren moet inzitten. (Je wil sowieso geen ongelukjes, maar bon.) Dé oplossing? Een potje meenemen in de auto! 

illustratie auto met gezin

6. En tot slot dé tip voor mama en papa: Blijf vrienden met elkaar.

Jullie zijn een team, en kibbelende ouders zal de aanwezigen op de achterbank enkel stimuleren om ook te gaan ruzie maken. Ook al rijdt zij te hard, ook al rijdt hij een tankstation voorbij als-je-dringend-moest, ook al heb je OOK zin in letterkoekjes en is de zak leeg… Trust us on this one: team up parents. En voor je’t weet sta je ergens in de sneeuw op de latten, drie miljoen foto’s te maken van je engeltjes die zelf kunnen skiën! Geniet ervan!