2710fi.jpg

7 tips voor meer zelfvertrouwen bij je kind

22/10/2020

Als ouder kun je al van bij de opvoeding wat aandacht besteden aan bepaalde onzekerheden van je kinderen en hen een handje helpen. Expert Janneke lijst even een aantal kleine, maar efficiënte ingrepen op.

7 tips voor meer zelfvertrouwen bij je kind

 1. Probeer je kind te stimuleren om de reden van een succeservaring intrinsiek te verwoorden. Laat hem of haar zo veel mogelijk zijn/haar eigen aandeel leren inzien als dé reden voor het goede resultaat. Laat het je kind ook echt zeggen. Wanneer dat moeilijk is kun je het zelf benadrukken. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt goed gewerkt en bent een slimme meid/jongen, dus je hebt je een goed rapport.’ Dat ergens opschrijven kan bijvoorbeeld ook een goed idee zijn.
   
 2. Laat een kind veel succeservaringen opdoen. Het kan helpen om je kind veel zelf te laten doen en zelf te laten ondernemen. Doe niet te veel in plaats van je kind; los ook niet te vaak dingen op die hij of zij eigenlijk zelf kan oplossen. Help wanneer nodig, maar laat je kind doen wat het zelf kan. Het zit hem soms in kleine dingen. Bijvoorbeeld: boterhammen smeren, zelf kleertjes kiezen, zwemgerief in- en uitpakken...
   
 3. Aanvaard die pessimistische verklaringen voor falen (‘Ik zal het nooit kunnen.’) of slagen (‘Ik had geluk.’) niet. Om de zelfstandigheid te vergroten kun je ook hulpmiddelen aanreiken. Bijvoorbeeld: ‘Ik zet je op weg, jij doet de rest.’ Of: ‘Wat lijkt jou een goede oplossing?’
   
 4. Complimentjes, erkenning en waardering helpen ook. Bijvoorbeeld: ‘Wat ben je toch lief!’ en ‘Wat ben je een goede werker.’
   
 5. Ook bij die kleine dingetjes hoef je niet bang te zijn om te overdrijven met complimentjes. Bijvoorbeeld: ‘Ze/hij denkt zelf aan haar/zijn zwemgerief.’ ‘Ze/hij steekt haar/zijn gerief weg als zij/hij klaar is met spelen.’ ‘Ze/hij is lief met haar/zijn zusje of broertje.’ Natuurlijk is het noodzakelijk om negatief gedrag te benadrukken indien nodig, maar benadruk ook, en vooral, het positieve.
   
 6. Specifiek bij huiswerk is het belangrijk vooruitgang te erkennen: ‘Een paar weken geleden las je alleen woorden, nu al korte zinnen!’ Vermeld bij taken en toetsen altijd eerst wat goed is.
   
 7. Ook bepaalde activiteiten of hobby’s kunnen helpen bij het zelfvertrouwen van je kind. Zoek samen met je kind naar activiteiten waar het zijn talenten en kwaliteiten kan ontplooien en waar ze goed in zijn. Dat creëert instant plezier. Bovendien kan het een uitlaatklep zijn en een ontlading vormen voor eventuele spanningen en stress.