5033fi.jpg

Aan de afzender van de mail voor mijn gestorven kind: wil je alsjeblief mijn verdriet niet terugbrengen?

23/11/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Een tijdje geleden kreeg gastmama Lisa, mama van Mona*, een e-mail. Of ze geen magisch kinderboek aan haar dochter wou geven. Het is niet de enige automatisch verstuurde mail die ze tot nu toe al heeft gekregen voor haar gestorven dochtertje. Heel pijnlijk... Een brief van Lisa aan de afzender...

Fragment uit de verstuurde brief: 

Lieve fantastische mama van Mona,

Lieve geweldige papa van Mona,

Jullie hebben een prachtig kind, onze felicitaties! 

Zoekt u een uniek cadeau voor Sinterklaas? 

Trippel trappel trippel trap. Geef een magisch 'kinderboek' (specifiek merk van kinderboek, nvdr., hierna genoemd als 'kinderboek')'

 

Antwoord 21 november 2017

Beste afzender,

Dat Levi een geweldige papa is, daar ben ik het ontegensprekelijk mee eens. Dat ik het zelf – ik geef toe, bijna altijd – fantastisch doe, ook akkoord. Dat Mona prachtig was, daar valt allerminst iets tegen in te brengen. Tot daar, bedankt voor de complimenten en de lieve woorden.

Maar, beste afzender, Mona is na haar geboorte gestorven. Dus ik begrijp je brief niet zo goed. Moet ik het 'kinderboek’ dan aan haar grafje leggen?

In het anderhalf jaar na Mona’s overlijden werd ik uitgenodigd om met haar op de foto te gaan, herinnerde mijn gynaecoloog me aan mijn ‘zwangerschapsafspraak’, mocht Mona beginnen aan het volgende maatje van luiers… Bij elke brief of mail staan de tranen me opnieuw in de ogen.

’t Is 6 december 2017, Mona komt binnen in de woonkamer en overal liggen koekjes, mandarijntjes, chocolade. Ze heeft twee kleine staartjes en stapt naar haar cadeautjes. Ze glundert en weet dat het feest is. In haar gezichtje zie je papa. Haar neusje lijkt op dat van mama. Ze zit op mijn schoot en samen kijken we in het ‘kinderboek’. Elke keer opnieuw.

Mona is gestorven. Voor haar geen Sinterklaas. Dus ook geen brieven, alsjeblieft.

Je hebt verdriet. Bergen verdriet. Maar langzaamaan geef je de dingen een plaatsje en wordt het verdriet zachter. ’t Wordt milder. Je ziet terug de mooie dingen en lacht. Een proces waar je actief aan werkt. Liefste afzender, wil je dat werk niet verstoren alsjeblieft?
Telkens weer brengt het me ongevraagd even terug naar dat grote verdriet. Ongewild.

Ik onthoud uit jouw brief enkel de lieve complimenten. Voor het ‘kinderboek’ ga ik passen.

Groeten,

Lisa

Mama van Mona*

(Lisa schreef ook een prachtig stuk voor moederdag vorig jaar en over te vroeg geboren kindjes.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes