5452fi.jpg

Alcohol tijdens de zwangerschap? Overheid pleit voor nultolerantie

10/09/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Op initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceert de overheid eind deze maand een campagne om te pleiten voor géén alcohol tijdens de zwangerschap. Tijdens de campagne zullen er posters omhoog worden gehangen in wachtkamers van huisartsen, gynaecologen en ziekenhuizen. Daarnaast zullen gezondheidswerkers worden opgeleid om (toekomstige) mama’s op de mogelijke gevaren te wijzen.

Risico’s

Er worden heel wat risico’s gelinkt aan het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Denk maar aan een hoger risico op aangeboren afwijkingen, een groeiachterstand en bij ‘aanzienlijk dagelijks gebruik’ zelfs het foetaal alcohol syndroom (FAS) dat tot mentale achterstand, misvormingen in het gezicht en gedragsproblemen kan leiden.  

Toch drinkt 1 op de 3 zwangere vrouwen weleens een glas wijn of bier. Meer nog, 1 op de 10 drinkt zelfs wekelijks alcohol. En bij de mama’s die borstvoeding geven drinkt 43% alcohol.

Hoog tijd dus voor een campagne om zwangere vrouwen te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van alcohol en hen te informeren over de mogelijke risico’s. Het is overigens de eerste keer dat de federale overheid zo ondubbelzinnig pleit voor nultolerantie van alcohol tijdens de zwangerschap én de borstvoeding.  

Gynaecologen juichen campagne toe

Gynaecologen zijn uiteraard voorstanders van de campagne, al zijn ze daarbij iets minder streng dan De Block, volgens dokter Johan Van Wiemeersch, vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG).

“Vrouwen moeten inderdaad hun alcoholgebruik aanpassen, zowel tijdens de zwangerschap als bij de borstvoeding, laat daar geen twijfel over bestaan. Al zijn wij iets meer vergevingsgezind: af en toe een glaasje alcohol kunnen wij wel door de vingers zien, maar dan met de zéér duidelijke nadruk op ‘af en toe’. Dat in tegenstelling tot onze zeer duidelijke nultolerantie voor nicotine. Wie zwanger is, rookt niet. Punt uit.”

 

Bron: Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws