2792fi.jpg

Alles wat je moet weten over het rotavirus

22/01/2015

Het rotavirus zorgt van januari tot maart voor een piek van gastro-enteritis of buikgriep. Een infectie met dit virus is lang niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Gelukkig is het vaccin erg effectief.

Het rotavirus zorgt van januari tot maart voor een piek van gastro-enteritis of buikgriep. Een infectie met dit virus is lang niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Gelukkig is het vaccin erg effectief.  

Wat is het rotavirus?

 1. Het rotavirus is één van de seizoensgebonden oorzaken van buikgriep (januari tot maart). Er bestaan verschillende soorten van het rotavirus.
   
 2. Een eerste contact met dit virus gaat vaak gepaard met een ernstige infectie. De daaropvolgende contacten (al dan niet met andere types van het rotavirus) verlopen meestal veel milder. 
   
 3. Het virus kan opgespoord worden via een staal van de stoelgang.
   
 4. Op de leeftijd van 5 jaar zijn praktisch alle kinderen immuun voor het virus. Toch geraken de laatste tijd meer en meer kinderen besmet met het rotavirus, ook al zijn ze adequaat gevaccineerd geweest. Een goede opvolging blijft dus noodzakelijk.

Een rotavirusinfectie is niet altijd zo onschuldig. In 2008 overleden wereldwijd 453.000 kinderen jonger dan 5 aan een rotavirusinfectie.

 

Hoe verspreidt het rotavirus zich?

 • Een kind dat besmet is, scheidt het virus uit via de stoelgang.
   
 • Omdat het virus lange tijd overleeft op handen kan de overdracht ook gebeuren via speelgoed/speentjes en oppervlakken (reinig en ontsmet meubilair en speelgoed met alcohol van 70 %). De handen wassen en ontsmetten is dus erg belangrijk!
   
 • Vuile kledij wordt het best gewassen op minstens 50 °C, omdat het virus die temperatuur niet overleeft.

Het vaccin helpt tegen hospitalisatie

Vanaf 2006 kwamen er in ons land een aantal vaccins op de markt die het RIZIV voor driekwart terugbetaalt en die aan zuigelingen wordt toegediend. Uit een recente studie blijkt dat het vaccin erg effectief is: in 91 procent van de gevallen is bij gevaccineerde patiënten geen ziekenhuisopname meer noodzakelijk.

Het vaccin praktisch: 

 1. Als je je kindje wilt laten vaccineren tegen het rotavirus , moet je het vaccin zelf gaan halen bij de apotheek met een voorschrift van de arts.
   
 2. Er bestaan 2 soorten: Rotarix (2 dosissen) en Rotateq (3 dosissen). Beide vaccins worden via de mond toegediend vanaf de leeftijd van 6 weken en bij voorkeur voor de leeftijd van 6 maanden.
   
 3. Het vaccin moet je koel bewaren, tussen de 2 en 8 ° C.
   
 4. De week na vaccinatie bevat de stoelgang van je kindje levende virusdeeltjes. Was daarom altijd je handen na elke luierwissel, na de verzorging en voor elke maaltijd.
   
 5. Het is ook aan te raden contact met patiënten met verminderde weerstand te mijden de eerste week na vaccinatie.
   
 6. Gezien het gaat om een ‘levend verzwakt virus’ kan je baby ook iets meer last hebben van slappere stoelgang/windjes/misselijkheid, maar dat is van voorbijgaande aard.

Meer info over het vaccin vind je hier, op de website van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes