4305fi.jpg

Als je ogen slechter zijn na je zwangerschap

15/11/2016

“Elke zwangerschap kost je een tand.” Dat had ik al wel eens gehoord. Maar dat het ook schade aan mijn ogen zou aanrichten, die memo heb ik precies toch gemist.

 

Droge ogen

De laatste maanden merkte ik dat ik regelmatig last kreeg van mijn ogen. Droge ogen, maar soms ook pijnlijk. Vooral dan bij het dragen van mijn lenzen. Dan had ik telkens het gevoel dat er iets in mijn oog zat. Ik was er al eens mee naar de huisarts geweest en na enkele druppeltjes was het telkens beter.

Maar afgelopen week kreeg ik weer meer last. Na m’n bril 5 dagen gedragen te hebben deed ik vanmorgen m’n lenzen terug in. Na enkele uren toch weer naar de bril moeten wisselen want ik kon het gewoon niet meer verdragen. Ik had weer het gevoel dat er iets in mijn rechteroog zat, tranen en last met het licht van mijn scherm. Tijd voor de oogarts dus en gelukkig kon ik daar vanavond nog in spoed terecht. En dat was schrikken…

Twee problemen

Ik blijk twee problemen te hebben.

  1. Traanklieren worden geregeld door hormonen. En die hormonen worden tijdens een zwangerschap overhoop gegooid (open deur, I know). Dat zorgde voor verslechtering van de traanproductie en dat is niet meer goed gekomen. Ik maak dus te weinig traanvocht aan. En dat traanvocht is belangrijk. Zeker als je, net als ik, een lenzen drager bent.
  2. Door het jarenlang dragen van lenzen zijn mijn ogen beschadigd. Ik heb blaasjes op beide ogen en wondjes op mijn rechteroog.

Oplossing: ik moet nu 3 dagen een wond helende lens dragen, heel veel druppelen met 2 producten, volgende week terug voor een check en het inbrengen van permanente buisjes om dat traanvocht beter te laten circuleren. Verder gaat de arts bekijken of hij betere lenzen kan vinden voor mij. Al zal ik de komende tijd moeten brillen.

Kostprijs €535 (gelukkig komt de mutualiteit wel grotendeels tussen).

Zwangerschap heeft proces versneld

Doordat ik zo vaak lenzen draag, was de schade vroeg of laat naar voren gekomen. De zwangerschap heeft dat versneld. Als ik voor vier kinderen zou gaan, ben ik blind denk ik! Maar blijkbaar ben ik niet de enige vrouw die na haar zwangerschap last heeft van haar ogen. Dus aan alle mama’s die er last van hebben: ga naar de oogarts!

Oh en ik moet in december op controle naar de tandarts. Hopelijk zijn mijn tanden beter uit mijn zwangerschap gekomen dan mijn ogen…

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes