3772fi.jpg

Als mama terug gaat studeren: mag ik alsjeblief mijn dromen proberen te volgen?

19/12/2020

Een vrouw die getrouwd is met twee kinderen die terug voltijds achter de schoolbanken wil kruipen? Er zijn veel mama's die verlangen naar een diploma omdat ze vroeger de kans niet hadden, of door verschillende omstandigheden niet konden of mochten studeren en die, nu ze mama zijn, dat terug willen gaan doen.

Maar durf dat maar niet te vertellen tegen andere mensen, want dan word je vaak raar bekeken. Zo kreeg ik vaak de opmerking: hoe durf je? Je moet voor je kinderen zorgen en gaan werken! Helaas beseffen ze niet dat werken in een callcenter of als verkoopster niet echt m'n levenslange droom is. Mag een vrouw dan niet proberen om haar dromen te volgen, gewoon omdat ze mama is?

Niets anders dan mama

Niet lang geleden had ik de beslissing genomen om me terug in te schrijven in het voltijds hoger onderwijs. Met veel enthousiasme en motivatie schreef ik me in. Ik ging mijn droom eindelijk waar maken, niets ging mij tegenhouden! Mijn man stond volledig achter mijn beslissing, en onze families ook. Mijn schoonzus zei zelfs dat ze zou babysitten tijdens mijn examens en stage. Dus ready set go! Student mama!

 

Nu ik mama ben, valt het me enorm op dat sommige mensen je vaak enkel als mama zien. Het is alsof je niet meer je eigen persoon bent. Je bent de vrouw van…, de mama van… en dat is het. Soms is het wel alsof 'ik' aan het verdwijnen ben. Zo vertelde iemand me ooit: "Je bent mama, je moet je kinderen helpen hun dromen waar te maken." 

Dus wanneer ik besloot om aan de mensen te vertellen dat ik terug ging studeren, deed ik dat met een heel klein hartje. Ik wist dat er een aantal mensen gingen zijn die er negatief op gingen reageren. Maar in realiteit was het nog veel erger dan ik had verwacht. Het voelde alsof ik terug 15 was en me aan het verantwoorden was aan mijn ouders.

Telkens ik zo bezig was, dacht ik in mezelf: "STOP! Je hoeft je niet te verantwoorden, dit is jouw keuze en de enige die daar iets op mogen zeggen is je gezin. De rest doet er niet toe!"

Maar toch, je leest en hoort de negatieve reacties en het brengt je aan het twijfelen.

Twijfel, twijfel

Zo twijfelde ik wel of ik een goeie mama was. WAT??? Waarom zou ik dat in godsnaam denken? Gewoon omdat ik mijn dromen wou waarmaken?

Het is te gek voor woorden dat je als mama dat niet zou mogen doen. Wanneer je 8 uur per dag werkt, ben je toch ook weg van huis? Als student-mama zal je vaak moeten studeren wanneer je thuiskomt, maar je zal verschieten wat je met een goeie planning en duidelijke afspraken allemaal gedaan krijgt.

En blijf communiceren met je partner, maak voldoende tijd voor je kleintjes en het komt allemaal goed, wat de rest denkt doet er niet toe!

Niets zou nog taboe mogen zijn in 2016

We leven in een moderne tijd, waar alles mogelijk is voor mama’s. Studeren, voltijds werken, thuisblijven. Het maakt niet uit.

Laten we elkaar steunen en niet steeds de vinger wijzen. Want een student mama is geen slechte mama, een werkende mama is geen afwezige mama, en een huismoeder is zeker geen luie mama! We doen allemaal ons best, en dat is hetgene dat telt. Die dingen zouden geen taboe meer mogen zijn in deze tijden.

Veel liefs,

Student mama!

- Naomi

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes