2730fi.jpg

Als niet-gescheiden mensen je scheiding veroordelen

3/01/2015

Het scenario: gescheiden en eenzame mama nodigt haar vrienden van voor de scheiding uit. Al heel snel gaat het over de rol van de vader en de moeder en éénoudergezinnen… Blablabla. Je moet weten, mijn oudste dochter was de eerste en gedurende drie jaar de enige in haar klas met gescheiden ouders. Een gesprek dat ik kan missen als kiespijn.

Thuis = papa + mama?

Gelukkig zat er ook een simpele ziel aan tafel met héél veel gezond verstand die me steunt. Zijn ouders waren namelijk ook gescheiden, en hij had daar veel uit geleerd. Zijn woorden zal ik nooit vergeten.

‘Een thuis heeft niets te maken met een controlefreakende moeder, een afwezige vader en misschien nog een grootouder die de patatten kookt en zich ook nog eens wil moeien met jou. Neen, een thuis is daar waar je mag zijn wie je bent, waar je in je pyjama mag blijven lopen, mag morsen tijdens het eten en vliegtuigje mag spelen met je worst!’

 

Waar draait een echte thuis om?

Uiteraard zijn er afspraken en mag het geen Familie Floddergedoe worden. Er moet gepraat, geluisterd worden, er moeten kunnen vragen gesteld en antwoorden gegeven worden.

Een thuis is een plek waar je geen schrik hebt om met een slecht rapport naar terug te komen, maar waar gezocht wordt naar een oplossing.
Een thuis is als een vuurtoren die altijd brandt en die af en toe eens loeit als je dreigt af te dwalen of in een gevarenzone komt. En die je weer veilig de weg wijst als je die kwijt bent.

Een zalige uitspraak. Ik kon me er zodanig in vinden dat ik ze sindsdien constant heb toegepast.

Dat wil niet zeggen dat ik niet streng ben en dat ik geen puntjes op de i zet, absoluut niet.

Mijn dochters weten dat ze, zolang ze mij nodig hebben om een dak boven hun hoofd te hebben, eten in hun buik te krijgen, er altijd overlegd en gepraat kan worden, maar dat er even goed een ‘neen’ kan klinken zonder verdere uitleg.

En het werkt, geloof me.