5058fi.jpg

Amerikaanse vrouw bevallen na baarmoedertransplantatie

6/12/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

In november is een vrouw in Dallas bevallen van een zoontje nadat ze een baarmoedertransplantatie onderging. Het was de eerste baby die in Amerika op die manier is geboren, en de negende wereldwijd. De acht andere baby’s zijn allemaal geboren in het Universitair Ziekenhuis in Gothenburg, Zweden.

Een baarmoedertransplantatie biedt hoop aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen omdat ze zijn geboren zonder baarmoeder, of omdat hun baarmoeder werd verwijderd na kanker, een andere ziekte, of complicaties bij een eerdere bevalling.  De transplantatie is tijdelijk: de baarmoeder blijft net lang genoeg in het lichaam van de vrouw om één of twee kinderen te krijgen. Daarna wordt die opnieuw verwijderd, zodat de vrouw niet langer dan nodig medicatie moet nemen om orgaanafstoting te vermijden.

Complex proces met aanzienlijke risico's

Het gaat echter om een complex proces met aanzienlijke risico’s voor zowel de donor als de ontvanger. Donoren ondergaan een operatie van vijf uur die complexer is dan een standaard operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Ook de transplantatie zelf is moeilijk en te vergelijken met een levertransplantatie.  Bovendien ondergaan ontvangers de risico’s die gepaard gaan met een operatie en met de medicatie tegen afstoting, en dat voor een transplantatie van een orgaan dat ze niet nodig hebben om te kunnen leven, in tegenstelling tot een hart, lever of longen.

Ook de zwangerschap is er een met hoge risico’s, en de baby’s moeten via keizersnede ter wereld worden gebracht, om te vermijden dat er te veel spanning op de getransplanteerde baarmoeder wordt uitgeoefend.  Tot nu toe werden alle baby’s iets vroeger geboren dan de standaard 40 weken: ze werden geboren na 32 tot 36 weken.

IVF

Vrouwen met een getransplanteerde baarmoeder kunnen niet op natuurlijke wijze zwanger worden, aangezien hun eileiders niet verbonden zijn met de baarmoeder. Daarom komt de zwangerschap via in vitro fertilisatie tot stand: de vrouw krijgt nog voor de transplantatie een hormonenbehandeling waardoor er meerdere eicellen vrijkomen, die vervolgens worden bevrucht en ingevroren. Pas als de vrouw volledig hersteld is van de operatie en opnieuw menstrueert, kunnen de eitjes één voor één worden teruggeplaatst in de baarmoeder, tot ze effectief zwanger is.

Proefproject in Dallas

De baby werd geboren in het Baylor ziekenhuis in Dallas, waar momenteel een proefproject loopt met 10 patiënten. Eén van de dokters in het team werkte eerder in het Zweedse ziekenhuis in Gothenburg. Bij het proefproject in Dallas ondergingen al acht vrouwen een transplantatie, onder wie de vrouw die net is bevallen. Een andere vrouw is zwanger, en twee anderen proberen momenteel om zwanger te worden. De vier overige transplantaties mislukten, en hun baarmoeder moest uiteindelijk opnieuw verwijderd worden. “We kenden een moeilijke start, maar ondertussen zijn we op de juiste weg,” zegt Dr. Testa, die aan het hoofd staat van het proefproject.

De baarmoedertransplantaties zijn momenteel nog in een experimentele fase. Als de techniek in de toekomst effectief in de praktijk wordt gebracht, zal het waarschijnlijk om een zeer dure ingreep gaan en wellicht niet voor elke vrouw zijn weggelegd. Toch is het ongelooflijk om te zien waar de medische wereld tegenwoordig toe in staat is.

 

Bron: The New York Times

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes