5845fi.jpg

Attest inkomenstarief voor kinderopvang: wanneer moet je een herberekening aanvragen?

24/11/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Gaat je kindje naar de kinderopvang? Dan betaal je misschien een ‘inkomenstarief’: een prijs op basis van je inkomen en je gezinssamenstelling. Daarvoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Maar wist je ook dat je zélf een herberekening mag/moet aanvragen in bepaalde gevallen?

Een mama stuurde ons een mailtje: ze was niet op de hoogte van het feit dat ze zelf een herberekening moest aanvragen na de geboorte van haar tweede kindje en dacht dat dit automatisch zou herberekend worden. Daardoor betaalde ze een jaar lang een verkeerd tarief voor haar dochtertje, een foutje van bijna 1.000€ dat ze niet kan terugvorderen…

Het leek ons daarom een goed idee om alle info even op een rijtje te zetten, zodat je er op tijd aan denkt een herberekening aan te vragen.

Attest inkomenstarief

Het principe is simpel: gaat je kindje naar een opvang met inkomenstarief, dan betaal je volgens je inkomen. Om dat tarief te berekenen, heb je een ‘attest inkomenstarief’ nodig. Dat attest vraag je aan op de website van Kind en Gezin, vóór je kindje start in de opvang. Hou je aanslagbiljet bij de hand, het inkomenstarief wordt op basis daarvan berekend.

Attest vervalt

Het attest eindigt telkens op 31 december, daarna krijg je automatisch een nieuw geïndexeerd attest voor het nieuwe jaar.

Bij een individueel verminderd tarief eindigt je attest op het einde van het kwartaal na een jaar. Ook als je kindje 3,5 jaar, 6 jaar of 9 jaar wordt, eindigt het attest op het einde van het kwartaal waarin je kind verjaart.

Denk eraan om tijdig een nieuw attest te bezorgen aan de opvang voordat je oude attest vervalt, anders loop je het risico dat je overeenkomst geschorst wordt of dat je (tijdelijk) het maximumtarief moet betalen! 

Korting vanaf tweede kindje

Heb je minstens twee kinderen ten laste? Dan krijg je 3,29€ korting per kind, vanaf het tweede kind. Stel dat je drie kinderen hebt, dan krijg je een korting van 3,29€ voor het tweede kind en een korting van 3,29€ voor het derde kind. Dat betekent dat je 6,58€ korting krijgt voor elk kindje dat naar de opvang gaat. Bij een meerling krijg je nog een extra korting van 3,29€.

Opgelet: bij een nieuw kindje in het gezin moet je zélf een herberekening van het tarief aanvragen om deze korting te verkrijgen.  Je krijgt de korting pas vanaf de eerste dag van de maand na je herberekening – hoe sneller je dat in orde brengt, hoe beter dus!

Ook als er iets verandert aan je officiële domicilie door echtscheiding, trouwen, samenwonen, … moet je het tarief herberekenen.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes