7904fi.jpg

Babygebaren: de voordelen en hoe je dat aanpakt

27/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Wanneer ik vertel dat ik gebarentaal gebruik met de kinderen, krijg ik meestal een vragend gezicht als antwoord. ‘Waarom doe je dat?’ ‘Zijn je kindjes slechthorend?’ ‘Dat heb je toch niet nodig?’ Nee, ik heb dat inderdaad niet nodig. Je kan je kindje perfect grootbrengen zonder, tuurlijk. Maar het levert ons zoveel op!

Mijn ‘aha’-moment kwam toen Nand, 11 maanden oud, mij ‘s nachts huilend wakker maakte. Hij was wat verkouden, dus normaal begint dan ‘het spelletje’: eens naar de pamper kijken, koorts eens meten, knuffelen … Ik pakte hem op en vroeg wat er scheelde. Nand gebaarde WATER. Mijn kind had dorst! Ik liet hem een paar slokjes drinken, legde hem terug in bed en Nand sliep verder. Ik kon zelf de slaap niet vatten door het enthousiasme dat in mij opwelde. Op dat moment dacht ik: dit moeten toch alle ouders kunnen!

De voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat je - in vergelijking met kinderen die geen gebaren aangeboden krijgen - veel vroeger een inzicht krijgt in de leefwereld van je kind. Zalig toch, dat je kind al maanden voordat de spraak op gang komt uit zichzelf tot communicatie kan komen?

Onze jongste zoon, Cois, kon op 9 maanden al duidelijk tal van woorden begrijpen (bal, poes, nog, lekker, licht, spelen, slapen, broer, mama, papa). En een aantal gebaren gebruikte hij ook al actief. Hij was plots erg gefascineerd door het licht dat aan en uit ging. Ik deed het licht aan en gebaarde LICHT, dit herhaalde ik dagelijks. Een paar dagen later keek hij tijdens zijn spel omhoog, stak zijn handje de lucht in en maakte een vragend geluidje: ‘eh?’ Ik deed het licht aan en hij speelde verder. Een weekje later gebaarde hij zelf LICHT en nog een weekje later deed hij het overal waar hij lichtjes zag: in de kerstboom, bij oma aan de keukentafel, op de crèche…

Doordat je kindje kan aangeven wat hij of zij wil, nodig heeft, wat hem bezighoudt … ontstaan er niet alleen minder frustraties, maar creëer je ook een sterke band tussen jou en je kind. De communicatie is intensiever, aandachtiger.

Onze oudste zoon, Nand, kon op 11 à 12 maanden al veel aangeven: dat hij schildpadden super tof vond, dat hij liever banaan wilde en niet een appel (hoewel appel al weken de favoriet bij uitstek was), dat hij een boekje wilde lezen of dat de radio aan moest. In plaats van ‘eh eh eh?’ en de daarmee gepaard gaande zoektocht, wees hij naar de radio en gebaarde MUZIEK.

Je kind voelt zich gezien, begrepen en doordat er aan zijn wensen ook gevolg wordt gegeven, is dit uitstekend voor het groeiende zelfvertrouwen.

Daarenboven stimuleert het gebruik van babygebaren de spraak en de taalontwikkeling. Kinderen gaan al snel de juiste woordklanken maken bij de gebaren, waardoor ze zich eerder verbaal kunnen uitdrukken.

babygebaren

Babygebaren, wat is dat?

Babygebaren is het ondersteunen van je gesproken taal door middel van gebaren ontleend uit de Vlaamse Gebarentaal. Een voorbeeld: ik zeg tegen mijn zoontje ”het is tijd om te gaan SLAPEN.” Op hetzelfde moment dat ik het woord ‘slapen’ uitspreek, maak ik ook het gebaar. Het is dus zeker niet nodig om de volledige Vlaamse Gebarentaal onder de knie te krijgen. Tenzij je daar zin in krijgt natuurlijk!

Hoe kan ik het mijn kindje aanleren?

De methode is eigenlijk heel simpel: je ondersteunt wat je zegt met een gebaar en gebruikt 1 à 2 gebaren per zin. Je start met 12 gebaren die passen in je eigen gezinssituatie en je breidt langzaam uit.

Gebaren aanleren doe je niet door er af en toe een kwartiertje voor uit te trekken. Dat is natuurlijk net zo wanneer je je kindje wil leren praten. Daar ga je ook niet even een momentje voor zitten. Het is de bedoeling dat je dit de hele dag door aanbiedt. Bij het opstaan, bij het verzorgen, bij het eten geven, tijdens het spel… Dit is meteen een ideale kans om op een bewuste manier te communiceren met je kindje.

De gouden tip is hier: gebaar voor, tijdens en na elke handeling!

Als Cois aan het spelen is, maar het is etenstijd, kondig ik eerst aan wat er gaat gebeuren: ”Het SPELEN is GEDAAN, nu gaan we ETEN”. Daarna pak ik hem op en zet ik hem in zijn eetstoel. “Je gaat BANAAN ETEN.” En na het eetmoment: “Het ETEN is GEDAAN.”

Doordat je bewust aangeeft wat er staat te gebeuren, wat je aan het doen bent, en dat dit moment afgelopen is, geef je meer voorspelbaarheid en structuur aan de dag. Cois weet wat er gaat komen, hij begrijpt wat ik zeg en herkent het ritueel. Hierdoor gaan kindjes makkelijker meebewegen in je routines. Minder strijd bij het pamper verversen of het slapengaan. Zeg nu zelf, dat willen we toch allemaal!

 

Meer info vind je hier.

 

Carolien Klessens, Gebarenstem