Be Safe, Be Late: Flexibele werkregeling op 1 september zorgt voor minder stress achter het stuur
In opdracht van Volvo Cars voerde iVox een studie uit naar aanleiding van de eerste schooldag. Daarbij werden 1.000 werknemers met inwonende schoolgaande kinderen en 250 werkgevers en HR-verantwoordelijken bevraagd rond 1 september. Wat blijkt? De helft van de werknemers maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid op de eerste schooldag, en dat door een combinatie van het drukkere verkeer en de tijdsdruk op het werk.
Stress om op tijd te beginnen werken
Veel ouders zullen na maanden thuiswerken opnieuw de baan op moeten om in volle ochtendspits hun kinderen tijdig aan de schoolpoort af te zetten en moeten daarna op tijd aan hun werkdag beginnen. Het ideale recept voor een extra portie stress. 25% van de werknemers geeft aan dat ze zich op die eerste schooldag angstig voelen om op tijd aan de werkdag te starten, en dat geldt vooral voor ouders met kleuters.
Zorgwekkend is bovendien dat 49% aangeeft minder aandachtig te zijn en minder veilig te rijden wanneer hij of zij gehaast is. ‘Emoties hebben een belangrijke impact op ons rijgedrag, op de manier waarop we omgaan met regels en met anderen in het verkeer. De golf van emoties die zo’n eerste schooldag met zich meebrengt, nemen we mee in de auto. En dan moeten we nog op tijd beginnen te werken. Voor meer verkeersveiligheid op een speciale dag als die eerste schooldag mag er dus gerust wat meer druk van de ketel gehaald worden,’ zegt Ludo Kluppels, Verkeerspsycholoog bij Vias Institute.
Be Safe, Be Late
Daarom roept Volvo Cars op om van 1 september een hoogdag voor verkeersveiligheid te maken, onder het motto ‘Be Safe, Be Late’. Zo hopen ze om bedrijven te stimuleren meer flexibiliteit te bieden aan hun werknemers op het vlak van begin- en einduren van de werkdag. Een verschuiving van de werktijden vermindert het stressgevoel, verspreidt de drukte op de wegen en bevordert de verkeersveiligheid. Stop dus even de klok en rij veilig.
Bijna de helft van de werknemers geeft immers aan dat er geen enkele maatregel genomen wordt naar aanleiding van de eerste schooldag: 43% geeft aan een normale werkdag te hebben op de eerste schooldag, 22% neemt een dag verlof, en slechts 19% begint op een later tijdstip te werken.
Nochtans zitten flexibele werkregelingen en telewerken in de lift sinds de coronacrisis. Uit de studie blijkt dat 53% van de werkgevers vindt dat hun werknemers daardoor minder stress ervaren, 44% vindt zijn of haar werknemers bovendien productiever. Niets dan voordelen dus, al is er toch een discrepantie tussen de ervaringen van werkgevers en werknemers. Acht op de tien werkgevers vinden dat ze voldoende maatregelen nemen om het werk flexibeler te organiseren, terwijl slechts zes op de tien werknemers het daarmee eens zijn. Tijd voor een grondige reflectie van de flexibele werkregeling dus!
Rekening houden met emoties en stress
‘Als werkgever kunnen we de emoties en de stress van ouders niet wegnemen op die eerste schooldag, maar we kunnen er wel rekening mee houden,’ vertelt Wim Maes, Managing Director bij Volvo Cars Belux. ‘We moeten 1 september anders benaderen en dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Waarom overwegen we niet om onze kinderen op een andere manier naar school te brengen? Maak er een leuke ochtendwandeling van en ga ontspannen aan je bureau zitten nadien. Of neem de tijd om je kinderen de leukste weg naar school te tonen met de fiets. Bedrijven moeten ruimte creëren en ouders de kans geven om hun dag flexibeler in te delen en niet gebonden te zijn aan een vast tijdstip om te beginnen werken, net na de ochtendrush voor de schoolpoort. Met andere woorden, stop even de tijdsdruk en rij veilig. Op 1 september moet het kunnen om wat later te starten.’
Uit de studie blijkt overigens dat 6 op de 10 ouders hun kinderen met de auto naar school brengen, 1 op de 5 doet dat te voet en 1 op de 8 ouders brengt de kinderen met de fiets naar school.
Wij scharen ons in elk geval helemaal achter de oproep van Volvo Cars: beter wat later beginnen te werken op 1 september, maar wél veilig.
En jij, ga jij voor een flexibel uurrooster die dag?