5734fi.jpg

5 opruimtips die ervoor zorgen dat je huis niet ontploft

19/02/2024

De kans is groot dat je al eens van Marie Kondo hebt gehoord, ze is een echte hit op Netflix. Grappig eigenlijk hoeveel nood we hebben aan hulp bij het opruimen. Daarom niet letterlijk: ook opruimtips kunnen al rust geven. Zeker voor mama’s zoals ik. Want ik moet het eerlijk bekennen, ik heb een hekel aan rommel in huis. Ik weet het wel, er moet geleefd worden. Bla bla bla. Maar het is sterker dan mezelf. Een opgeruimde woonkamer of een clean desk geeft rust in mijn hoofd. En om die rust te behouden heb ik zelf enkele trucjes bedacht.

1. Rieten speelgoedmanden met kindernamen

Zeker na de feestdagen lijkt er geen einde te komen aan al dat speelgoed. Meestal denk ik al op voorhand “oh nee, wéér vrachtwagens en auto’s erbij”. Hoewel ik de berg speelgoed ieder jaar wel probeer te sorteren (vervangen), lijkt er geen einde aan te komen. Een beetje zoals het verhaal met de wasmand ;-). Daarom besloot ik om voor elk kind 1 rieten mand te bestellen en er een bordje met de naam op te hangen. Daarnaast hebben ze ook 2 gemeenschappelijke, bredere manden. Op de ene hangt een bordje ‘speelgoed’ en op de andere ‘opgeruimd staat netjes’.

De afspraak is de volgende. Elk kind heeft zijn persoonlijke spullen. De overige, gemeenschappelijke spullen sorteren we in de andere manden. De bedoeling is dat de hoeveelheid speelgoed beperkt blijft tot die 4 manden. Al puilen ze af en toe wel uit, moet ik eerlijk toegeven. Ik heb bewust voor romantische, rieten manden gekozen. Ons interieur is vrij landelijk en op die manier gaan de speelgoedmanden gewoon in het interieur op, tussen de dressoir en de broodkasten. Rust in mijn hoofd? Check!

2. Eindeloze knutselwerkjes

Ken je dat gevoel? Je staat op de speelplaats en je ziet ze al afkomen, die bengeltjes … beladen met tekeningen van een meter lang, torenhoge knutselwerkjes en allerlei andere kunstwerkjes. En net zoals bij de klaspop denk ik dan toch wel even “oh nee, niet weer he”. Het is niet netjes van mij, ik besef dat. Maar dat komt omdat ik het zo moeilijk kan weggooien. Ze hebben die kunstwerkjes tenslotte met hart en ziel gemaakt. Maar alles bewaren? Neen, dat is een onmogelijke opgave. Dan zou ik er een garagebox bij moeten huren, of een extra huis.

Dus probeer ik van mijn hart een steen te maken en te sorteren. Enkel de werkjes die volgens mij het moeilijkst, mooist of meest persoonlijk zijn, bewaar ik. Op de achterkant schrijf ik hun naam en leeftijd. Vervolgens sorteer ik ze in een grote, plastic zak. En die staat op de overloop, bij de zolder. Ondertussen staan er zelfs al twee van zulke zakken. En de overige kunstwerkjes? Die gooi ik stiekem weg, als ze zijn gaan slapen. Want ik wil ze ook niet kwetsen. Die creatieve lieverds.

3. 101 badspeeltjes

Badtijd! Joepie! Maar dat betekent meteen ook heel wat badeendjes, popjes en bootjes. Zodra je het bad laat leeglopen, begint de miserie. Alle speeltjes uit het bad vissen. Als je, net als ik, rugproblemen hebt, is dat echt een klus waar je gigantisch tegenop ziet. Dus: tijd voor een strak plan. Hiervoor heb ik een grote kikker gekocht die je op de badkamertegels kan hangen. In zijn rug zit een grote schep waarmee je alle speeltjes gemakkelijk uit het bad vist. En na badtijd zitten al die speeltjes weer in de rug van de kikker. Ook hier geldt: enkel wat er in de kikker past, blijft. En geef toe: zo’n kikker is voor jezelf ook best leuk als je in bad zit.

4. Topklassement

Tot voor kort liet ik het klassement gemakkelijk ophopen, totdat het een gigantische berg werd. Dus ik heb mezelf de discipline opgelegd om alles wat geklasseerd moet worden, ook meteen weg te leggen. Zo heb ik een map voor school, auto, verzekering, mutualiteit, reizen, enzovoort. Het zijn allemaal bruine mappen. Zo gaan ze ook in het interieur op van mijn bureau ;-). Eigenlijk is het gewoon een kwestie van discipline. Dat is met alles zo. Dweilen, de strijk, de post: bijhouden is het geheim!

5. Modern memobord

Ik heb mezelf zo’n hip memobord  cadeau gedaan. Net zoals je dat vaak ziet in die leuke interieurprogramma’s op televisie. En daar heb ik enkele leuke cactusmagneten en knijpers bij gekocht. Wat hangt daar allemaal aan? Memo’s, boodschappenlijstjes, belangrijke telefoonnummers, to-dolijstjes, foto’s, … en tekeningen van de kinderen. Kunstwerkjes die me zo dierbaar waren, dat ik ze niet meteen op zolder kon leggen. Zo’n memobord is niet alleen superhandig, maar ook nog eens een toffe eyecatcher in je keuken.

Voilà zie.

Opgeruimd staat netjes :-).

Weer een reden om te gaan shoppen! Maar het is om op te ruimen. Eerlijk waar.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes