5083fi.jpg

‘Koesterkoffer’ verkozen tot woord van het jaar

19/12/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Naar jaarlijkse gewoonte werd er bij Uitgeverij Van Dale weer een woord van het jaar verkozen. Dit jaar ging die eer naar het woord ‘koesterkoffer’, dat op meer dan de helft van de stemmen kon rekenen. Terecht, want het  is een prachtig initiatief!

De koesterkoffer en het Berrefonds

Een koesterkoffer is een ‘koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind’, volgens de officiële definitie. Het is een initiatief van vzw Berrefonds, opgericht door Christine Vandenhole. Zij is vroedvrouw, en verloor in 2007 haar eerste zoontje Berre*, tien weken na de geboorte. Christine besefte als geen ander hoe belangrijk tastbare herinneringen worden als het ondenkbare je overkomt.

Tastbare herinneringen

En dus richtte ze het Berrefonds op, om ouders die met lege handen naar huis gaan toch iets tastbaars te kunnen schenken. Met dat fonds leveren ze herinneringsdozen af aan 26 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen, specifiek voor ouders die hun baby verliezen. En nu is daar dus ook de koesterkoffer bijgekomen, voor ouders die een kindje tot 12 jaar moeten afgeven.

De koffer bevat items die de ouders kunnen gebruiken voor tastbare herinneringen aan hun kind. Zo is er silicone om een vingerafdruk te nemen, een canvas voor een hand-of voetafdruk, een buisje voor een haarlokje en koesterbandjes om het gezin te verbinden met elkaar. Een prachtig initiatief, dat terecht in de kijker wordt gezet dankzij deze verkiezing. Hartverwarmend, die winnaar van 2017!

Opvolger voor samsonseks en kraamkost

Ook de voorbije jaren kwamen de winnaars van het ‘woord van het jaar’ maar al te vaak uit de leefwereld van de mama’s en de papa’s. Vorig jaar ging het woord 'samsonseks' nog met de eerste prijs aan de haal, en in 2015 was die eer weggelegd voor 'kraamkost'. Benieuwd wat Van Dale in 2018 voor ons in petto heeft!