5563fi.jpg

Michelle Obama openhartig over miskraam en IVF

12/11/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Binnenkort komt de biografie van voormalig First Lady Michelle Obama uit. Op de Amerikaanse zender ABC vertelde ze naar aanleiding van haar boek over haar moeilijkheden om zwanger te worden en over de miskraam die ze twintig jaar geleden te verwerken kreeg.

In een interview met Robin Roberts op ABC praatte Michelle Obama openlijk over haar privé-leven. Zo vertelt ze dat ze moeilijk zwanger raakte. En toen dat uiteindelijk toch lukte, kreeg ze enkele weken later een miskraam te verwerken.

Verloren en alleen

“Ik voelde me verloren en alleen. Ik had het gevoel dat ik gefaald had, want ik wist niet hoe vaak miskramen voorvallen, simpelweg omdat er niet over gepraat wordt. We zitten met onze eigen pijn, en we denken dat er op één of andere manier iets mis is met ons. Dat is één van de redenen waarom ik denk dat het belangrijk is dat we vertellen aan jonge vrouwen dat miskramen wel vaker voorvallen. En dat de biologische klok geen verzinsel is.”

IVF

“Ons lichaam produceert maar een beperkt aantal eitjes. Dus ja, de biologische klok is er, ik besefte dat. Ik was 34, dus met die wetenschap moesten we onze toevlucht zoeken tot IVF. Ik denk trouwens dat het slechtste wat we als vrouw kunnen doen ten opzichte van andere vrouwen is om niet open en eerlijk ons verhaal te delen. Onze waarheid over ons lichaam, hoe dat werkt en soms ook niet werkt.”

Relatietherapie

Ook over haar huwelijk was Michelle verrassend open. Ze heeft een fantastische relatie, maar daar moet aan gewerkt worden. “Barack en ik hebben relatietherapie gevolgd. Dat was één van de manieren waarop wij hebben geleerd hoe we onze meningsverschillen kunnen uitpraten. Ik ken te veel jonge koppels die moeilijkheden kennen, en die denken dat er op één of andere manier iets mis is met hen. Ik wil dat zij weten: Michelle en Obama, zij hebben een fantastisch huwelijk en zij zien elkaar graag, maar wij moeten wérken aan huwelijk. En we roepen hulp in als we dat nodig vinden.”

Mijn geluk hangt af van mezelf

“In relatietherapie heb ik ook geleerd dat mijn geluk afhangt van mezelf. Ik begon meer te sporten, riep hulp in wanneer dat nodig was. Niet alleen van Barack, maar ook van andere mensen. En ik voelde me niet langer schuldig. Het is belangrijk dat ik voor mezelf zorg. Dat is niet Baracks verantwoordelijkheid.”  

Wat een inspirerende vrouw!