Sybe Vandemeulebroucke

Wenspapa Sybe stuit op ‘neen’ en mag geen bewust alleenstaande papa worden

22/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Sybe, de allereerste wenspapa in ons land, kreeg in juni slecht nieuws: zijn aanvraag om bewust alleenstaande vader te worden werd niet goedgekeurd. De ethisch comité van het UZ Gent gaf een negatief advies. Voorlopig kan hij dus geen papa worden van een eigen kindje. "Je wordt bijna tot illegale praktijken gedwongen."

In februari 2022 diende Sybe Vandemeulebroucke (30) als eerste alleenstaande man een aanvraag in om bewust alleenstaande ouder te worden.

Eerste stap gezet

Sybe is al even ondersteunende pleegouder van een zesjarige jongen (die om de twee weken bij hem komt), is kleuterleider en doet vrijwilligerswerk in een schooltje in Kenia. Maar zijn allergrootste wens is om ook de biologische vader te worden van een eigen kindje.

Op eigen houtje vond hij vrij snel een draagmoeder én een eiceldonor. En op 16 maart 2022 ging Sybe voor het eerst naar het UZ Gent om het traject te starten. Toen had hij enkele gesprekken bij de psycholoog, net zoals zijn draagmoeder en haar partner. Ook de eiceldonor zou nog gescreend worden. Vanaf dat moment zou het ongeveer 6 maanden duren tot een effectieve bevruchting en zwangerschap.

Alleen … daarvoor moest hij eerste nog een gunstig advies krijgen van de ethische commisie. “Mijn zaak moet voor de ethische commissie komen, net omdat het nooit eerder is gebeurd. Ook voor hen zal het zoeken zijn soms. Mijn traject is lang niet zo vanzelfsprekend als bij een hetero- of homokoppel. Niets wordt vanzelfsprekend”, vertelde hij ons in maart.

Geen alleenstaande wensouders via eiceldonor en draagmoeder

Nu blijkt dat hij zijn droomtraject dus niet mag starten. De fertiliteitskliniek van het UZ Gent heeft ervaring met draagmoeders en zijn zowat het enige ziekenhuis in Vlaanderen waar je als homokoppel terechtkan voor een traject via draagmoederschap. “Het traject waarbij een alleenstaande wensouder een kindje wil via draagmoederschap kreeg geen groen licht”, vertelt Sybe in het weekblad Dag Allemaal.

Terwijl een vrouw wel in haar eentje aan kinderen kan beginnen, is dat voor een man alleen niet mogelijk. “Je moet mij niet vertellen hoe discriminerend het is. Ik heb hen daarmee geconfronteerd, maar ze blijven bij hun punt. Voor alle duidelijkheid: hun beslissing heeft niets te maken met mij persoonlijk, maar met het ‘concept’.”

“Bij gebrek aan wettelijk kader zijn zowel wensouders als draagmoeders in België weinig tot niet beschermd. En daarom heeft het UZ Gent besloten om momenteel geen alleenstaande wensouders te begeleiden die én een eiceldonor én een draagmoeder nodig hebben. Dus ook geen alleenstaande vrouwen die om medische redenen op beide een beroep moeten doen.”

Sybe moet met andere woorden wachten tot er wél een wettelijk kader wordt gecreëerd. “We weten allemaal hoe traag dat gaat. (stil) Er zijn nog mogelijkheden, maar eigenlijk krijg ik daarbij ’t gevoel dat ik richting ‘illegale’ praktijken gedwongen word.”

Lees ook

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes