4041fi.jpg

Goed opgemerkt: “Er is weinig voor nodig om mannen een goede papa te noemen… en even weinig om vrouwen een slechte mama te noemen”

12/12/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is geen geheim dat er, ondanks veel proberen en veel goede wil en veel gepraat, nog steeds geen gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. En dat wordt nog extra duidelijk tijdens een zwangerschap/vlak na de bevalling. Het is ook de vrouwelijke komiek Ali Wong opgevallen. 

ali wong netflix

In haar show ‘Baby Cobra’ praat ze onder meer over hoe de baby haar relatie al vóór de bevalling veranderde.

“Ik neem hem zoveel kwalijk! Vooral als hij me vraagt om klusjes te doen in huis. 'Kan jij de afwas doen?' 'Euh, nee.' 'Kan jij de planten water geven? 'Ik doe niks meer. Ik ben aan het zorgen dat er een voetje kan groeien, doe jij het nu maar eens!'

Hij wordt geprezen... en ik?

Ze stelt ook subtiel vast dat de waardering voor wat mannen en vrouwen doen niet gelijk is. “Ik zie nu al dat onze samenleving er een dubbele standaard op na houdt: er is zooo weinig voor nodig om mannen een goede vader te noemen, en er is even weinig voor nodig om vrouwen een slechte moeder te noemen.”

Bij ons is dat misschien wat minder sterk, maar het principe geldt ook hier en dat wordt het duidelijkst bij de voorbeelden die Wong geeft.

“Mensen prijzen mijn man omdat hij meegaat naar alle doktersafspraken. ‘Oh my god, ik kan het niet geloven, hij steunt je zooo erg.’ Wel, raad eens wie er OOK naar de dokter moet? IK! Ik ben de ster van de show, op de echo zou er niets te zien zijn als ik er niet zou zijn. Maar hij is wel de held omdat hij candy crush zit te spelen terwijl mijn bloed wordt geprikt! Maar als ik paddenstoelen eet terwijl ik zeven maand zwanger ben, ben ik de slechte mama!”

Dat laatste was maar om te lachen. Denken we.

Idem na de bevalling

Uit een interview kort na de geboorte van haar dochter bleek dat de dubbele standaard er nog steeds was.  “Als ik naar buiten ga met mijn dochter, heeft iedereen zoiets van: "Wat doe jij hier? Heb jij niet net een baby gekregen?" 

"Maar mensen vragen nooit aan een mannelijke komiek waarom hij  buiten komt een week nadat hij een baby heeft gekregen. Laat staan dat ze hém onverantwoordelijk noemen.”

Preaching to the choir, sister.

Bekijk het stukje op Ali Wong’s show via de Facebookpagina Netflix latino.

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes