milieu

Dossier: duurzamer leven

17/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

We weten allemaal dat we íets moeten doen om het milieu te beschermen, maar soms weten we niet goed wat. “Alleen kan je geen verschil maken.” “We moeten er ons bij neerleggen.” “Het is toch al te laat.” Pure nonsens. Het is nooit te laat!

It’s getting hot in here 

Bossen verdwijnen, fossiele brandstoffen worden verbrand en we doen steeds meer aan landbouw. Dit alles leidt maar tot één ding… Klimaatopwarming! Overal ter wereld wordt het steeds warmer en warmer. Maar het is altijd zo koud, een graadje meer kan toch geen kwaad? Fout! 

Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen en gletsjers. Die lieve schattige ijsberen verliezen niet enkel hun thuis, ook mensen verliezen hun huizen door dit fenomeen. Karma is a boomerang. 

Door al dat extra water stijgt onze zeespiegel. Als we niks veranderen aan onze levensstijl, spreken we in de toekomst misschien wel van Het Verdronken Land van Vlaanderen ...

Ook natuurrampen komen steeds vaker voor als gevolg van de opwarming van de aarde. Overstromingen, aardbevingen, tsunami's, bosbranden ... Vroeger dachten we bij zulke gebeurtenissen aan verre landen als Japan, Haïti en China. Maar ook België, Frankrijk en Duitsland stonden onder water in 2021. En in 2016 was er die enorme aardbeving in Italië. Deze rampen zorgen voor twijfels bij sommige mensen. Is het bijvoorbeeld wel verstandig om nog kinderen op deze wereld te zetten?

Fast Fashion 

Met vriendinnen afspreken in de stad en van etalage naar etalage wandelen, een koffietje drinken en weer verder shoppen. Is er iets leuker? 

Helaas is de kledingindustrie echter een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Meer dan de helft van onze kleding wordt gemaakt van plastic. Ook katoen is niet echt beter: het is dan wel een plantaardig product, het is ook één van de meest waterverbruikende gewassen ter wereld. 

En herken je dit? Je staat uren voor de kleerkast en je weet niet wat aan te doen. Alle kleren die je hebt ben je al ‘beu’ of zijn niet meer trendy. Dus koop je vaak nieuwe, redelijk goedkope kledij en verdwijnen die ‘oude’ kleren zomaar uit de kast. Men noemt dit ook wel eens fast fashion. Het resultaat? Bergen afval kledij die nergens een plaatsje vinden. 

Hoog tijd dus dat we met z’n allen minder, maar beter beginnen te shoppen. Kies voor fair fashion in plaats van fast fashion. Tweedehandskledij is niet alleen hip (#vintage), het is ook heel duurzaam. De zoektocht naar tweedehandskledij kan echt de moeite waard zijn, en deze tips zetten je ongetwijfeld op weg. 

Voedselverspilling en verpakkingen

Ook voedselverspilling is een groot probleem. Maar liefst veertig procent van al het voedsel wordt weggegooid. Ongelofelijk toch? Laten we hier iets aan doen! En nee, je moet geen dumpster diver worden om dat eten te redden. Hou simpelweg je koelkast goed in de gaten en experimenteer in de keuken met alle restjes. Enkele voorbeeldjes:

 • Oud brood kan transformeren in croutons. 
 • Doe je (te) rijp fruit in de blender en je hebt een verfrissende smoothie.
 • Groenten die een beetje slap zijn? Pak een grote kookpot erbij en maak een heerlijk soepje. 

Verpakkingen zijn nuttig en overbodig tegelijkertijd. Ze helpen om bewerkte producten langer te bewaren, maar er wordt veel te veel single use plastic gebruikt. Water in een petfles kopen? Absurd toch, je hebt een eindeloze voorraad aan water, overal waar een kraan is. 

Duurzaam opvoeden

Jong geleerd is oud gedaan! Wil je je kinderen duurzaam opvoeden? Hier zijn enkele tips voor jong en oud: 

 • Laat je kinderen naar school gaan met een herbruikbare drinkfles. 
 • Gebruik wasbare luiers.
 • Probeer je kinderen aan te leren dat het fijn is om spulletjes een tweede leven te geven, door kledij of speelgoed tweedehands te kopen, te verkopen of ze door te geven. 
 • Koop lokaal.
 • Maak zelf vochtige doekjes voor je baby.
 • Neem samen met je kindje het openbaar vervoer of ga met de fiets.
 • Ga als activiteit afval rapen. Wie het meeste heeft verzameld krijgt een prijs :-). 
 • Beperk de ‘schermtijd’ van je kleine schatten. 
 • Eet volgens de seizoenen. 
 • Probeer de Rapley-methode uit.
 • Praat over het milieu met je kinderen (al dan niet met behulp van een leuk boek). 

Nieuwe lifestyle

Er moet iets veranderen. Maar moet je plotseling heel je levensstijl omgooien? Neen hoor, door veel kleine stapjes in een meer ecologische richting te zetten kom je ook al ver. Moet je naar de bakker? Neem dan je fiets in de plaats van je auto. Op zoek naar nieuw speelgoed voor de kinderen? Ga eens een kijkje nemen in de dichtstbijzijnde kringloopwinkel. Geen inspiratie meer voor het avondeten? Kijk eens in een vegan kookboek en zoek een lekker receptje. Kleine veranderingen kunnen grote verschillen maken!

Meer lezen?

Boek van de maand: Planteneters

Planteneters

Wil je meer tips voor duurzaam opvoeden? En ben je op zoek naar lekkere vegan recepten? Elisabeth Van Lierop vertelt je alles wat je wil weten in haar boek Planteneters.

Dit is géén gezond kookboek: het boek wil je vooral goesting geven om stappen in de ecologische richting te zetten. Want, als je duurzamer leven bekijkt als een spel waarbij je alleen maar kan winnen, dan wordt het pas echt tof!

Ontdek het boek hier

 

 

 

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat

duurzaam

Dit boek is de ultieme weetjes-encyclopedie over het milieu en het klimaat. Mathilda Masters en Louize Perdieus zorgen dat jouw kind helemaal up-to-date is. Ontdek alles over de wereld waarin we leven en hoe we haar leefbaar kunnen houden.

Wist je bijvoorbeeld dat er plastic zit in je tandpasta, je shampoo en je trui? Of dat er zeventien voetbalvelden bos per minuut verdwijnen?

Vergeet het licht niet uit te doen als je klaar bent met lezen!

Ontdek het boek hier

Duurzaam online shoppen

duurzaam

Hoe groen is mijn pakje werkelijk?
Welke impact heeft de stroom aan bestelwagens op onze luchtkwaliteit?
Is fysiek of webwinkelen de meest duurzame keuze?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek beschrijft Duurzaam online shoppen het leverproces van onze online aankopen, de evolutie ervan in het laatste decennium, en welke technologie gedreven innovaties ons te wachten staan. Sprekende initiatieven uit binnen- en buitenland tonen daarbij de concrete kansen om het leverproces te verduurzamen, zowel voor consumenten als voor retailers en logistieke bedrijven.

Ontdek het boek hier
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99