3746fi.jpg

Duurzaam eten voor baby’s: de Rapley-methode

29/01/2018

Een baby is gemiddeld vanaf de leeftijd van zes maanden klaar voor een nieuwe stap - zowel motorisch als wat betreft de ontwikkeling van de darmpjes. Hierbij speelt de keuze van  voedsel en hoe het te bereiden een belangrijke rol, zeker als je voor duurzaam wil gaan.

Rapley-methode

Onbewerkte voeding is het beste, zowel op het vlak van gezondheid als van duurzaamheid. Hoe dat kan voor baby’s? Een optie is regelmatig zelf groente- en fruitpapjes klaarmaken. Een andere optie is de Rapley-methode voor eten toepassen. Die houdt in dat je een baby vanaf zes maanden stukken rauwe, niet gepureerde of gemixte groenten en fruit aanbiedt, en hij of zij zo zelf smaken, geuren, kleuren en texturen kan ontdekken. Het kind kan zo ook zelf bepalen wat en hoeveel het eet, wat de overgang tussen borst- of flesvoeding en vaste voeding kan vergemakkelijken.

Deze methode speelt sterk in op de ontdekkingsdrang van de baby (waarbij ze toch al alles naar de mond brengen). Er wordt vanuit gegaan dat de vaardigheid van de baby om eten naar de mond te brengen samenvalt met de mogelijkheid om voedsel te verteren. Omdat ze zelf beslissen hoeveel en wat ze eten, krijgen ze over het algemeen wel minder binnen dan baby’s die gepureerde voeding krijgen. Omdat de voeding nog wordt aangevuld met melk, wat de hoofdvoeding blijft, is dat in principe geen probleem. Dwing de baby niet om te eten, het komt vanzelf wel.

Voor en tegen

Dit kan pas vanaf 6 maanden, omdat de baby in staat moet zijn om zelf stukken te pakken en naar de mond te brengen. Ook al kan de baby nog niet kauwen, ze kunnen erop sabbelen en leren de smaken en texturen al kennen. Dat zou ertoe moeten leiden dat ze op latere leeftijd meer lusten.

Tegenstanders wijzen op het verslikkingsgevaar, maar voorstanders beweren dat een baby die opgroeit met de Rapleymethode zich niet verslikt omdat de kokhalsreflex nog sterk aanwezig is. Natuurlijk blijft waakzaamheid geboden.

 

Nog tips

Nog een optie om de voeding duurzamer te maken is vooral gebruik te maken van seizoensgroenten en minder vlees en vis op het menu te zetten. Baby’s kunnen perfect opgroeien op vegetarische voeding alleen, maar uiteraard zijn enkele maaltijden ook al een goed begin.

Tot slot kan je ook proberen verpakkingen en vooral plastiek te vermijden.

Informatie via De Bakermat: Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat geeft antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap, bevallen, kramen, babyzorg en voeding aan ouders en zorgverleners. Met haar project ‘Duurzaam begint in de wieg’ wil het ouders extra ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes rond babykleertjes, verzorging, vervoer en voeding.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes