Denk je bij wasbare luiers ook aan een gedoe met witte doeken, steriliseren en wasspelden? No more! Nu zijn er verschillende handige systemen en het leukste is nog dat ze versierd zijn met toffe en kleurrijke prints.
Twee keer winst
En ja, er zijn goede redenen om voor wasbare luiers te kiezen. Het milieu in de eerste plaats: Als je wasbare luiers gebruikt, vermijd je per kind 1.400 kg afval en het kappen van 7 bomen.
Met wasbare luiers heb je gemakkelijk een financiële winst tussen de 50€ (voor de voorgevormde luiers in 2 maten) en de 500 tot 800€ (voor de andere soorten luiers). Voor de aanschaf van luiers moet je wel een basisbedrag voorzien dat je in één keer kan betalen.
Wat heb je nodig?
Om te starten met wasbare luiers is het gemakkelijk dat je er een 20 à 25-tal hebt zodat je om de andere dag kan wassen (uiteraard met ander wasgoed). Op die manier heb je dan nog enkele propere liggen tot de gewassen luiers weer droog zijn. Voor de overbroekjes kan je comfortabel rondkomen met een 6-tal. Verder is een rol inlegvellen handig om stoelgang op te vangen en een luiertransportzak om de vuile luiers in te steken op verplaatsing.
Praktische tips voor te starten
· Informeer je welke soorten luiers, overbroekjes, materialen, soorten, systemen er zijn. Tweedehandsluiers zijn nog ecologischer.
· Kies welke soort luiers je wil aanschaffen.
· Kijk na of je gemeente een premie geeft voor het gebruik van wasbare luiers.
· Lees op internet blogs of ervaringsverhalen van mama’s die wasbare luiers gebruiken. Dit geeft je een heel realistisch beeld en vaak ook een antwoord op vragen waar je nog mee blijft zitten.
Informatie via De Bakermat:Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat geeft antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap, bevallen, kramen, babyzorg en voeding aan ouders en zorgverleners. Met haar project ‘Duurzaam begint in de wieg’ wil het ouders extra ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes rond babykleertjes, verzorging, vervoer en voeding.