4927fi.jpg

Borstfiguranten moeten aantonen dat borstvoeding de normaalste zaak van de wereld is

4/10/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Deze week lanceert Kind en Gezin de campagne ‘www.borstfiguranten.be’. Bedoeling is om borstvoedende mama’s wat vaker in de spotlights te zetten, zodat borstvoeding één van de normaalste dingen ter wereld wordt in het straatbeeld.

Het is niet toevallig dat de campagne deze week wordt afgetrapt, want het is Wereldborstvoedingsweek. De voorbije jaren werd er via campagnes vooral gefocust op goeie opvolging en coaching, dit jaar werd ervoor gekozen om in te zetten op een mentaliteitswijziging. Want in Vlaanderen lijkt een mama die borstvoeding geeft in het openbaar nog altijd een heikel iets te zijn.

Hoog tijd om daar iets aan te doen, vond Kind & Gezin. Met de campagne ‘Borstfiguranten’ is het de bedoeling dat figuranten in films, series, programma’s of videoclips borstvoeding geven terwijl ze figureren. Zo kan borstvoeding een prominente plek krijgen in de populaire cultuur, en zullen mensen op den duur niet meer opkijken van een mama die haar kindje voedt in het openbaar. Want borstvoeding is de normaalste zaak van de wereld.

Castingbureau

Concreet werd er een mini-castingbureau opgericht, waarbij mama’s die borstvoeding geven zich kunnen aanmelden als figurant. Producers en castingverantwoordelijken kunnen via een database dan op zoek gaan naar de perfecte Borstfigurant.

Nu al blijkt de interesse opvallend groot te zijn, en dat zowel bij mama’s als in de televisiewereld. Zo hebben grote producties als Familie, De Buurtpolitie, Zonen van Van As en de langspeelfilm ‘De Dirigent’ al opnames met Borstfiguranten gepland.

Actrices steunen het project

Familie-actrice Marianne Devriese, zelf mama van drie dochters, vindt het alvast een goeie zaak. “Televisie heeft echt een voorbeeldfunctie. Laten we dus meteen het goeie voorbeeld geven, en aantonen dat borstvoeding heel normaal is.”

Ook actrice Tine Embrechts, hoogzwanger van een vierde zoon, steunt het project. “Borstvoeding is ontzettend mooi. Het geeft een enorme vrijheid dat je altijd en overal je kindje kan voeden. Dankzij deze campagne zullen mama’s zich hopelijk overal op hun gemak voelen om borstvoeding te geven, en dat is fantastisch!”

Exclusief borstvoeding tot zes maanden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)  raadt aan om een baby tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven, en mits de nodige supplementen zelfs tot twee jaar.

Vandaag start 77,8% van de mama’s in Vlaanderen met borstvoeding, op dag zes is dat aantal al gedaald tot 65.4% en na zes maanden geeft nog amper 11% van de mama's borstvoeding. Veel vrouwen stoppen met borstvoeding als ze terug aan het werk gaan, of ze achten het niet haalbaar om buitenshuis borstvoeding te geven.

Met de campagne wil Kind & Gezin nu dus een mentaliteitswijziging doorvoeren en aantonen dat  borstvoeding puur natuur is en je je absoluut niet hoeft te schamen om je kindje in het openbaar te voeden. Op die manier worden hopelijk mama’s over de streep getrokken om langer borstvoeding te geven.

Wil je zelf graag figureren terwijl je borstvoeding geeft, om zo mee aan de kar te trekken? Dan kan je je aanmelden op borstfiguranten.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes