4083fi.jpg

Duurzaam moederen: baby op de fiets of op de bus

22/08/2016

Een boodschap doen, je baby naar de kinderopvang brengen, een middagje picknicken, het kan ook met de fiets of openbaar vervoer. Kinderen vinden fietstochtjes vaak een heel leuke uitstap. En voor jou is het een handig hulpje om op gezonde manier die overgebleven zwangerschapskilo’s er af te krijgen.

Wat heb je nodig?

Afhankelijk van de leeftijd zijn er verschillende manieren om je baby, peuter of kleuter mee te nemen op de fiets. Je hebt voor kleine kinderen natuurlijk een speciaal ingerichte zitplaats nodig.

Vóór drie maand is voorzichtigheid geboden o.w.v. Shaken Baby Syndroom, je kindje dan vervoeren op de fiets is nog niet echt aan te raden.

Vanaf drie maand kan je een babyhangmat of -schaal gebruiken of vervoerssystemen met een goede vering, zoals een fietskar of bakfiets. Heuvels nemen met een bakfiets vereist toch wel wat conditie, maar ook daar kan je een klein hulpmiddel gebruiken: de bakfiets met trapondersteuning. Gedaan met zwoegen en zweten voor een slakkenpas!

Tussen één  en drie jaar (of zodra een kind zelfstandig vanuit kruip- naar zithouding kan) kan je op pad met fietshelm en een fietszitje dat je voor- of achteraan op je fiets kan bevestigen.

Met de bus

Voor wie niet graag fiets en die zwangerschapskilo’s er liever al stappend afkrijgt is er natuurlijk ook het openbaar vervoer. Veel ouders vinden een draagdoek handiger dan een buggy. Voor een ergonomische houding kan je er op letten dat je baby in de doek altijd zijn knietjes hoger heeft dan z’n zitvlakje.

Geen probleem met trappen, plaatsje vinden in bus, tram of trein, en je kindje zit dicht bij jou in zijn veilige en vertrouwde habitat. Een jas met extra tussenstuk kan altijd dienst doen als je met de draagdoek de deur uit gaat. Deze kan je over jezelf en je baby in de doek dragen. Je kan hem zelf maken of je kan deze jassen kant-en-klaar kopen. Een grote jas of trui kan eveneens dienst doen.

Maar ook met buggy of kinderwagen kan je op stap. De meeste moderne treinen en bussen hebben een lagere instap om met wieltjes gemakkelijker op of af te stappen. In veel steden vind je uitleendiensten voor buggy’s. Mama’s met kinderwagen of buggy zijn bovendien niet verplicht om vooraan in de bus in te stappen. (Bij de tram mag iedereen overal instappen).

Op het platteland

‘Ik woon op het platteland en daar rijden toch bijna geen bussen!’. Dit kan niet  langer gelden als excuus. In dunbevolkte gebieden rijdt een belbus. Deze bus kan je reserveren per provincie en dit doe je best tot ten laatste twee uur voor vertrek.

Nog handig om weten is dat op de trein per betalende reiziger van 12 jaar of ouder 4 kinderen jonger dan 12 gratis mee kunnen. En geef toe: veel kleine kinderen  vinden met de trein rijden een echt avontuur. Bij oudere kinderen kom je dan toe aan die oh zo volprezen quality-time. In plaats van aan het verkeer kan je je je aandacht volop aan je kids geven.

 

Meer weten over fietsen met je kind?

Moboel21 heeft een volledig en duidelijk boekje ontworpen over alle aspecten van fietsen met je kind. Je kan het digitaal terugvinden op: Bambini, op pad met fiets en kind.