4690fi.jpg

Tweedehands kinderkleertjes shoppen voor dummies

22/01/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent het fenomeen waarschijnlijk wel: er zijn zoveel leuke kinderkleertjes op de markt, dat het soms moeilijk is om jezelf in te houden. Met als resultaat uitpuilende kasten en veel te veel kleertjes. Om nog te zwijgen van de financiële kant van de zaak … Toch is het perfect mogelijk om je kindjes fashionable en stylish aan te kleden zonder je blauw te betalen. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om tweedehands kleertjes te (ver)kopen?

Door kleertjes tweedehands aan te kopen of te verkopen kan je niet alleen een serieuze cent besparen of verdienen, je bent ook nog eens milieubewust en ecologisch bezig. Want recycleren is altijd beter, toch? Trouwens, kinderen krijgen vaak de kans niet om hun kleren te verslijten omdat ze zo snel groeien. Zeker in die kleinste maatjes is het een beetje absurd om al te dure kleren te kopen, als ze daar enkele weken of maanden later alweer uitgegroeid zijn. Doordat die kleertjes vaak maar enkele keren gedragen worden voordat ze alweer te klein zijn, kan je ze tweedehands in quasi perfecte staat vinden. Score!

Een paar tips

Heb je geen idee waar je je zoektocht moet beginnen, of zie je door de bomen het bos niet meer? Dan zetten wij hier een paar tips op een rijtje. Eerst en vooral, je hoeft het niet eens ver te zoeken. Misschien heb je wel een buurvrouw, vriendin, nicht of collega die een zoon of dochter heeft met een grotere maat dan jouw kindjes, en van wie je dus een en ander kan overkopen. Zij blij, jij blij.

In tweede instantie kan je natuurlijk ook eens binnenspringen in de Kringwinkel, een tweedehandswinkel of een ruilwinkel. Als je geluk hebt is daar net een nieuwe lading kleertjes binnengekomen, en kan je echt leuke stuks op de kop tikken. Het loont de moeite om af en toe eens te passeren, want het aanbod verandert geregeld.

Tweedehandsbeurzen

Een derde optie is een bezoekje brengen aan een tweedehandsbeurs. Op regelmatige tijdstippen worden er overal in het land tweedehandsbeurzen georganiseerd, bijvoorbeeld door de Gezinsbond. Daar bieden mama’s zowel kleertjes als hun babyuitzet en speelgoed te koop aan, heel vaak aan kleine prijsjes. Ook als je zwanger bent is de kans dus groot dat je volgeladen terugkeert van zo’n beurs. Je kan dan meteen een aantal stuks schrappen van je geboortelijst, en veel goedkoper tweedehands aankopen.  Heb je zelf nog een zolder vol spulletjes en/of kleertjes die je niet meer gebruikt, dan kan je je ook gewoon inschrijven om als verkoper op zo’n beurs te staan. Twee vliegen in één klap: je zolder raakt eindelijk eens opgeruimd, en je verdient er nog een cent mee ook ;-).

Online shoppen

En last but not least is er natuurlijk ook nog altijd tinternet, waar de mogelijkheden legio zijn. Denk maar aan sites als tweedehands.be, waar ze je met kleertjes om de oren slaan. Maar ook op Facebook kan je ongetwijfeld je slag slaan. Ben je bijvoorbeeld fan van een bepaald kindermerk? Geef dat merk dan maar eens in als zoekopdracht in Facebook, en je vindt onmiddellijk tal van verkoopgroepjes. In die groepjes vind je foto’s van kleertjes, meestal netjes geordend per maat en geslacht, met een omschrijving en een verkoopsprijs. Woont de verkoper in je buurt, dan kan je de kleertjes gaan ophalen. Is dat geen optie, dan kan je de kleertjes gewoon laten verzenden. Makkelijk! En ook hier geldt: je kan zelf ook dingen te koop stellen. Er komt wel wat administratie bij kijken (foto’s nemen, een prijs en omschrijving meegeven, de verkoop opvolgen en de kleertjes eventueel versturen), maar zo raak je wel van die dozen vol kleertjes af, en je hebt meteen weer budget om grotere kleren te kopen.

Facebookgroepjes

Veel mama’s hebben trouwens een eigen verkoopgroepje waar ze de kleertjes van hun kinderen van de hand doen. Je kan altijd eens een oproep lanceren op je Facebookwall, ongetwijfeld zullen verschillende mama’s je maar wat graag een link doorgeven. Of als je iets leuks op de kop tikt in een verkoopgroepje van een bepaald merk, dan is de kans groot dat die mama ook een eigen groepje heeft. In die groepjes worden er soms ook veilingen georganiseerd. Dat is vooral het geval bij merkkledij en duurdere stuks. Wil je graag meebieden, hou dan deze tip in het achterhoofd: wacht tot de laatste minuut om je bod uit te brengen. Zo is de kans klein(er) dat er iemand nog de kans heeft om een hoger bod uit te brengen.

Eens je je weg vindt in het tweedehandsshoppen, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat. Op den duur heb je misschien vaste leveranciers: mama’s met dezelfde smaak, van wie je weet dat hun kleertjes altijd tiptop in orde zijn voor een eerlijke prijs. Heb je zelf nog tips om tweedehandskleertjes op de kop te tikken? Laat het ons dan zeker weten! En dan nu: shoppen maar, zonder schuldgevoel ;-).