8008fi.jpg

Beste (vegan) chocoladecake ter wereld

14/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Deze chocoladecake is zó goed dat hij gemakkelijk wint van traditionele recepten. Ik maakte deze taart al tien keer en iedereen was telkens enthousiast. Het is een echte chocoladebom. Vol van smaak en lekker zacht. Ik maak altijd wat te veel van de chocomousse zodat ik een potje opzij kan houden om zo te eten.

Het recept vraagt om hete koffie, deze laat de cacao bloomen: hierbij los je cacao even op in een hete vloeistof, dit versterkt de chocoladesmaak zonder dat je de koffie écht proeft.

Bereidingstijd: 25 minuten + 25 minuten bakken + 3 uur afkoelen

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 250 ml plantaardige melk
  • 1 el appelazijn
  • 240 g bloem
  • 120 g cacao
  • 300 g rietsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • ½ kl baksoda
  • flinke snuif zout
  • 1 el vanillearoma
  • 250 ml hete straffe (fairtrade-) koffie
  • 180 ml neutrale olie zoals kokos- of zonnebloemolie
  • 100 g pure chocolade
  • 200 ml vegan opklapbare room (bv. Alpro)
  • 2 el vanillesuiker

Voor de ganache:

  • 50 ml plantaardige room
  • 75 g chocolade

Hoe maak je het?

  1. Meng de melk met de azijn en zet even aan de kant.
  2. Meng de bloem, cacao, suiker, het bakpoeder, de baksoda en het zout door elkaar
  3. Giet er de vanille, hete koffie, olie en melk bij en roer door elkaar met een garde tot een lopend, maar egaal deeg.
  4. Vet twee springvormen in en verdeel het deeg. Heb je maar 1 springvorm, dan kun je het deeg ook in twee keer bakken. Bak 20 à 25 minuten, afhankelijk van de grootte van je bakvorm, in een oven op 180 °C totdat je een prikker in de cake kunt stoppen en hij er droog uit komt. Laat de cake afkoelen en leg hem met de platte kant naar boven op een bord of taartplateau.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie of aan lage wattage in de microgolfoven en laat daarna een beetje afkoelen.
  6. Klop de room op met de vanillesuiker en meng er dan de gesmolten chocolade onder.
  7. Bedek de onderste cake met een dikke laag chocomousse en laat afkoelen in de koelkast. Leg het tweede stuk cake er pas bovenop als de chocomousse is opgesteven. Je kunt de room ook eerst laten opstijven in de koelkast voordat je deze op de cake doet.
  8. Maak een chocoladeganache door 50 ml plantaardige room en 75 g chocolade samen au bain-marie te smelten.
  9. Giet de ganache over de taart.
  10. Je kunt de taart verder versieren met frambozen, aardbeien, gehakte noten, chocoladeschaafsel of een ganache van vegan witte chocolade voor een extra feestelijk effect.

planteneters

Meer lezen?

Als je op zoek bent naar meer van deze overheerlijke vegan recepten, lees dan zeker het nieuwe boek ‘Planteneters’ van Elisabeth van Lierop. Naast recepten vind je er een handig overzicht in terug van waarop je kan letten als je je kinderen volwaardig vegan wil opvoeden, samen met bruikbare tips voor een duurzame levensstijl. Dit boek wil je vooral goesting geven om stappen in de ecologische richting te zetten. Want, als je duurzamer leven bekijkt als een spel waarbij je alleen maar kan winnen, dan wordt het pas echt tof!

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes