3778fi.jpg

Bewezen: muziek helpt baby taal te leren

21/01/2021

Zeg niet te gauw: “Er komt nooit een K3-cd in deze auto!” Want wat blijkt: a) je doet toch alles voor je kinderen en b) luisteren naar muziek als baby stimuleert hun taalontwikkeling.

Patronen herkennen

Het principe is simpel: muziek is ritmisch, het bestaat met andere woorden uit patronen. Hoe sneller je doorhebt hoe een bepaald patroon werkt, hoe sneller je die vaardigheid kan ontwikkelen. Taal is ook een patroon: hoe sneller de baby het patroon kan doorgronden, hoe sneller hij de taal onder de knie heeft. Met muziek bezig zijn, zoals klappen in de maat, helpt om te leren patronen te doorgronden.

Het onderzoek

Dat bleek uit een Amerikaans onderzoek van Christina Zhao en Patricia Zuhl (I-LABS) met 39 baby’s van 9 maanden oud. De ene helft speelde het ritme van typische kindermuziek na, de andere helft speelde met niet-muzikaal speelgoed. In totaal werden op een maand tijd twaalf speelsessies van telkens een kwartier georganiseerd.

Aan het begin en op het einde van het onderzoek werden hersenscans afgenomen bij de baby’s. Wat bleek? Op de scans van de muzikale groep bleek er meer activiteit te zijn in de hersengebieden gelinkt aan patroonherkenning (en dus taalontwikkeling) dan bij de niet-muzikale groep.

Geen paniek

Wie K3 of andere kindermuziek echt niet kan slikken, hoeft niet meteen te panikeren dat hij of zij zijn kinderen te kort doet: kinderen leren de taal echt ook wel zonder die muziek. En waarschijnlijk ook als ze naar volwassen muziek luisteren, zolang ze maar met de ritmes bezig zijn. Maar het is wel interessant om te merken dat muzikale spelletjes en ritme een impact kunnen hebben!

De onderzoeksters zetten ook een (korte) video online over het onderzoek. Bekijk deze hier: