3711fi.jpg

Bewust omgaan met baby- en kinderkledij: zo help je het milieu (en je portemonnee)

12/04/2016

Of je nu wel of niet je best doet om de baby- (en kindergarderobe) te beperken, onvermijdelijk eindigt de kroost met massa’s te veel kleren. En met dat baby’s er een handje van hebben elke paar maand een nieuwe maat nodig te hebben, eindig je vaak met stapels zakken of dozen vol kleren die amper gedragen en/of nog in heel ...

Of je nu wel of niet je best doet om de baby- (en kindergarderobe) te beperken, onvermijdelijk eindigt de kroost met massa’s te veel kleren. En met dat baby’s er een handje van hebben elke paar maand een nieuwe maat nodig te hebben, eindig je vaak met stapels zakken of dozen vol kleren die amper gedragen en/of nog in heel goede staat zijn.

 

Te veel? Dan doe je dit:

Maar daarvoor bestaat een oplossing, die niet het containerpark heet! En waar je zelf ook nog iets aan hebt: verkopen, op tweedehandssites bijvoorbeeld of via Facebookgroepen. Al bestaat de kans dat je verdiende centen even snel weer opgaan aan toffe kledij die jij daar hebt gespot... maar dat is ecologisch, dus dan mag het ;-)

Te veel gedoe? Dan kan je ze ook weggeven, bijvoorbeeld aan organisaties voor moeders of vluchtelingen, op weggeefpleinen of in geefwinkels. Of gewoonweg binnen de familie of vriendenkring natuurlijk... 

Wil je er ook zelf iets aan overhouden, dan behoren swishing of swapping-party’s tot de mogelijkheden. Met een boel vrienden/vriendinnen samenkomen om kleren te ruilen. Voor kinderkledij is dat iets moeilijker, tenzij de dochter van een vriendin al wat ouder is en haar kleren perfect zijn voor die van jou en jouw babykleren wil voor haar nieuwe baby. Maar dat is al lastiger te regelen.

Kapot? Dan heb je deze opties:

Eens de kinderen ouder zijn, kunnen ze iets langer doen met hun kleren. Tenminste als ze er geen verf op smeren, gaten in vallen of blijven haken ergens. Wie handig is met naald en draad, kan dat gewoon fixen (dat is weer in!), wie nog handiger is kan kleren ‘upcyclen’: er nieuwe dingen van maken, of gebruiken ergens in huis.

Zelf kan je de kleren langer in leven houden door ze op lagere temperatuur te wassen. Wil je het milieu nog een handje helpen, dan kan je ook kiezen voor ecologische wasmiddelen.

Moeilijk

Wie nog een stap verder wil gaan, kan ook kiezen voor eerlijke kledij, waarbij kinderarbeid wordt vermeden en/of ecologische kledij, waarbij de voetafdruk zo klein mogelijk is en de materialen het minst vervuilend. Via websites zoals labelinfo.befairtradebelgium.be, goedewaar.nlrankabrand.nl en schonekleren.be geraak je al een heel eind in je zoektocht.

En last but not least: een logische stap is ook minder aankopen: voor je eigen baby, voor babycadeaus, maar toegegeven: dit is echt wel een moeilijke! (vooral om de oma’s en opa’s tegen te houden!)

Informatie via De Bakermat: Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat geeft antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap, bevallen, kramen, babyzorg en voeding aan ouders en zorgverleners. Met haar project ‘Duurzaam begint in de wieg’ wil het ouders extra ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes rond babykleertjes, verzorging, vervoer en voeding.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes