7587fi.jpg

Boeklancering ‘Lara’: Brief aan allemaal

24/08/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Vandaag wordt het boek ‘Lara, over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker’ gelanceerd. Naar aanleiding daarvan schreven Evelien, Yasmine en Anne (Uitgeverij Lannoo) een brief aan jullie allemaal.

Al wie aan dit boek heeft meegewerkt, weet: brieven zijn een wezenlijk onderdeel in dit verhaal. Het boek zelf is eigenlijk een lange brief van Lara aan haar drie kindjes. Er zijn brieven van Lara aan Ine, van Ine aan Lara, van Lara’s mama aan Lara ... En daarom leek het ons wel passend om vandaag ook een brief te schrijven. Een brief aan jullie allemaal. Over hoe wij dit verhaal hebben beleefd: de geboorte van het boek: Lara.

Brief

Lieve allemaal,

Dit verhaal begint in augustus 2020, 22 augustus om precies te zijn. Ik volg Lara al een tijdje via Instagram. Omdat ze mooie beelden maakt, leuke verhalen vertelt. Omdat ik haar al een aantal keer ben tegengekomen op events. Kennen doen we elkaar niet. Niet persoonlijk althans.

Het is een schok, die dag in augustus, wanneer ze haar zwangerschap aankondigt, en in één klap ook haar vreselijk nieuws. De verstoorde NIP-test, de kanker.

Ik ben zelf een mama, een echtgenote, een vriendin. En haar verhaal snijdt door mijn hart. Waarom gebeurt zoiets? Waarom?

De maanden die volgen, volg ik Lara’s verhaal op de voet. Brand een kaarsje. Duim mee. Zoals duizenden mama’s met mij.

Ik verbaas mij over de ongelofelijke positiviteit die Lara blijft uitstralen. Haar kracht.

Ik zie hoe ze een prachtig netwerk rondom zich heeft: haar man, haar familie, haar vriendinnen.

Heel stilletjes begin ik te denken. Ik ben uitgever, van boeken. Ik vraag me af … Zou Lara haar verhaal willen neerpennen? Of is dit het laatste waar zij nu mee bezig wil zijn?

November 2020. Ik laat het idee rusten. Tot de columns in Het Laatste Nieuws verschijnen. Het verhaal van Lara, geschreven door Ine. Ik stuur toch dat mailtje. ‘Of Lara het fijn zou vinden om iets met haar verhaal in boekvorm te doen.’ Ik voeg er meteen aan toe: ‘dat ze mijn vraag meteen in de virtuele vuilnisbak mag kieperen’. Dat deed ze niet. En enkele dagen later bel ik voor het eerst met Ine. We videobellen met Lara.

Het is de start van een verhaal waarvan we toen niet wisten hoe het zou eindigen. Dat op de dag dat haar boek, haar verhaal zou verschijnen, Lara begraven zou worden. Nee, dit zou een boek worden vol hoop. Vol licht. Vol liefde. Ondanks het oneerlijke en beenharde verdict.

24 Augustus 2021. Vandaag is Lara er niet bij. Het mirakel waarop we allemaal hadden gehoopt is er niet gekomen. We hadden zo graag gezien dat ze dit boekfeestje had kunnen op gang trekken. Want dat kon ze goed, horen we. Maar gelukkig zijn jullie er wel allemaal bij. Zoals altijd. Het hele team achter Lara, en achter haar boek. Want wat een boek. En wat een team. Ongelofelijk om te zien hoe sterk Lara ondersteund werd. Hoe ze graag gezien werd. Hoe dit boek tot stand is kunnen komen. Met heel veel liefde.

In de eerste plaats van Ine, die tot het uiterste is gegaan om Lara’s verhaal in prachtige zinnen neer te schrijven. Zoveel respect.

Van Frankie & fish, Leentje loves light, Studio Al’Or en Hilde Eykmans die alle belangrijke momenten vastlegden met hun camera.

Van Elisa, voor de prachtige illustraties.

Van Klaartje, voor de vormgeving die alles is wat Lara en Ine in gedachten hadden.

Van Floor en Lieke, voor jullie aanmoediging en ondersteuning.

Ik ben blij dat Lara zelf nog heeft kunnen vertellen waarom ze dit boek zo graag wou. Voor haar kindjes, haar man, voor iedereen die nood heeft aan lichtpuntjes. Het is een boek vol moed en liefde die duizenden mensen zal inspireren.

Het is zo fijn te weten dat Lara het boek zelf nog in handen heeft kunnen houden, al was het een digitale druk van de eerste proef. Ze heeft het vastgehad. En ze is fier kunnen zijn. Terecht.

Dit boek hebben jullie samen gemaakt. Met en voor Lara. Wij kunnen alleen maar helpen om Lara’s verhaal en jullie verhaal uit te dragen. En dat willen we vanaf vandaag zo graag doen. Samen.

Liefs,

Evelien, Yasmine & Anne 

Boek Lara

Lara – Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker

Liefste Philippa, Romée en Gabriel,
Dit boek is geschreven voor jullie. Het is een wild ride doorheen een jaar waarin alles veranderde. Het toont welke strijd wij gevochten hebben, sinds het loodzware verdict 'baarmoederhalskanker' viel. Ik neem jullie bij de hand en loods jullie langsheen gitzwarte dagen. We wandelen doorheen hoofdstukken met een gouden randje. Daar blijven we graag wat langer staan. Met een roze bril op, want zo genieten we het liefst en het hardst. Echter, de dagen waarop je me bijeen kan rapen, die mogen jullie ook kennen.

Dit boek bevat een samenvatting van wie wij zijn, als gezin. Waarin de liefde voor jullie en voor het moederschap primeert. Mama zijn is het allermooiste dat ik ooit had kunnen worden, en daar ben ik dankbaar voor. Laat deze verzameling van brieven, verhalen, beelden, columns, en anekdotes een houvast betekenen. Om voor het slapengaan in te bladeren en te lezen over wat was, wat is, en wat altijd zal zijn.

Dit boek is er voor jullie, en voor iedereen die er inspiratie in kan vinden om de lichtpuntjes in doodgewone dagen te ontdekken. Om iedere dag te léven, voluit en met heel je hart.

Met jullie in mijn achterhoofd, always and everywhere.

Lof joe, dof joe.

Meer info over het boek vind je hier.