5960fi.jpg

Brief aan de beste mama

2/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Wie is de beste mama? De beste mama is niet zij die er altijd is, niet zij die het beste kookt of die het best kan knutselen. De beste mama is niet zij die elke dag aan de schoolpoort kan staan of die je het godganse land rond rijdt. De beste mama is niet zij die tot hun 18 jaar vroeger opstaat om bo’kes te smeren. De beste mama is niet zij die nooit een babysit inschakelt. De beste mama is niet zij die altijd glimlacht.

Zelfzorg

De beste mama is zij die lief is voor haarzelf en accepteert dat ze niet alles kan, gewoon, omdat dat onmogelijk is. De beste mama kan toegeven dat ze fout is of dat ze het gewoon ook even niet meer weet. De beste mama lacht om haar fouten nadat ze eruit leerde, na de eerste of de derde keer.

De beste mama vertrouwt dat alles ooit wel goed komt, gewoon omdat dat rust geeft al kan ze ook geen antwoord geven op de 100ste ‘waarom’ vraag. De beste mama huilt ook, soms met films, soms met liedjes en soms omdat het allemaal toch niet zo evident is. De beste mama laadt op met knuffels, zoentjes en lieve woorden, veel meer dan dure cadeaus en holle mooie woorden.

De beste mama zoekt altijd terug de balans op. De beste mama tuimelt ook uit balans af en toe en met blauwe knieën en geschaafde ellenbogen krabbelt ze terug recht. De beste mama glimlacht dan ook, al is het soms tussen de tranen door. De beste mama telt de tranen niet, maar wel de zoentjes voor het slapengaan.

Samen

De beste mama wordt ook omringd door een zwerm andere beste mama’s. Sommige beste mama’s lijken op elkaar en anderen zijn helemaal anders. Toch zijn ze  allemaal beste mama’s, hoe verschillend ook. Aan de schoolpoort, sportschool, bibliotheek, … staat het vol beste mama’s in alle maten, vormen, kleuren. De beste mama bewondert het andere in de andere beste mama zonder dat ze zichzelf minder vindt. De beste mama weet dat elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, ook bij beste mama’s. 

En verdomme kunnen die beste mama’s zingen en vliegen!

Geen enkele kroost is het waard om te stoppen met vliegen en zingen. Als een echte vogel dit doet, sterft het nest. Laat dit maar even bezinken.

Dus: Sing it honey!

Vraag

Mag ik je vragen om zorg te dragen voor de beste mama die dit leest? Want zij is zo hard nodig om nieuwe besta mama’s en beste papa’s op te voeden. Dank je wel uit heel mijn hart. X

 

Sofie

Deze blog verscheen eerder op Kokoro.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes