3636fi.jpg

Brief aan mijn zoon in een verre toekomst

23/03/2016

Lieve Felix, Je bent nu 100 jaar en mama is er al lang niet meer.  Ik schrijf je deze brief op 23 maart 2016. De dag dat je 9 maanden oud bent. De dag waarop je even lang bestaan hebt uit als in mijn buik. 9 maanden al kan ik je niet meer 24 uur per dag beschermen. 

Lieve Felix,

Je bent nu 100 jaar en mama is er al lang niet meer. Ik schrijf je deze brief op 23 maart 2016. De dag dat je 9 maanden oud bent. De dag waarop je even lang bestaan hebt uit mijn buik als in mijn buik. 9 maanden al kan ik je niet meer 24 uur per dag beschermen. Het boezemt me angst in. 

Humanisme is onze enige uitweg

In die 9 maanden zijn er vreselijke dingen gebeurd op onze wereld. Mensenmassa’s ontvluchtten hun land in oorlog het Midden Oosten. Ze trotseren daarbij levensgevaarlijke omstandigheden. Weerloze kinderen verdrinken op zee.

Extremisten plegen aanslagen in onze achtertuin. Ik ben boos op iedereen die nog maar insinueert dat we moeten bidden voor Parijs, voor Ankara, voor Brussel, voor …. Tot welke God? Meer dan ooit weet ik zeker dat de mensheid op elkaar is aangewezen, dat een waar humanisme* onze enige uitweg is.

Hopelijk lieten we een mooie planeet achter

Ik hoop dat de generatie van Opie, Oma en Opa en die van Papa en ik jou nog een mooie planeet konden achterlaten. Ik hoop dat er geen onomkeerbare rampen gebeurden die de schuld zijn van onze hebzucht, onze ego’s, ons gevoel van superioriteit. Maar ik vrees ervoor…

Mama las vandaag een interview met Stephen Hawkings. Stephen is een heel slimme man, hij weet heel veel over de aarde en het heelal. Volgens hem zal de mens erin slagen om binnen duizend à tienduizend jaar de aarde onleefbaar te maken. In tussentijd zouden we in de komende honderden jaren al kolonies moeten hebben op andere planeten. 

Aarde 2.0

Ik vraag me af of jij dat vandaag, terwijl je deze brief leest, nog mag meemaken.

Ik hoop dat je kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen dan op een Aarde 2.0 gaan wonen. Dat men intussen een bestuursvorm heeft gevonden die wel werkt, dat enkel de slimste, meest empathische, meest altruïstische mannen en vrouwen deze Aarde 2.0 leiden.

Ik hoop dat jullie terugdenken aan 2016 zoals wij aan de Middeleeuwen. Deze tijd moet barbaars lijken in jullie verlichtte geesten. Ik hoop het.

Lieve Felix, liefde is alles

Lieve Felix, zeg aan je kinderen en kleinkinderen dat ze elkaar graag moeten zien.

Vandaag circuleert op social media een liedje van een zanger genaamd Bart Peeters, getiteld ‘Hemel’. Veel mensen vinden er troost in. Mama houdt meer van één van zijn andere liedjes, het heet ‘Liefde is alles’. Dat is omdat mama al heel lang enkel nog gelooft in de liefde, en niks anders meer…

Liefde is alles

‘O-oh liefde is alles
Liefde is alles
Wat er blijft wanneer de rest verloren is
Leg je hand in de mijne
Tot we samen verdwijnen
Dan wordt het helder, wordt het simpel
Dan winnen we met vlag en wimpel
En zonder loopt het meestal ergens mis’

*hu·ma·nis·me (het; o) levens- en wereldbeschouwing volgens welke de oorsprong van rede en zede in de mens zelf ligt – (Bron: Van Dale)