4398fi.jpg

Brief van een tante aan haar allerliefste metekindje

9/12/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Een tante schrijft een supermooie brief aan haar jarige metekind van 2. 'Van mij heb je een meter gemaakt. Je komt er zelf wel achter wat dat wil zeggen. Sterker nog, je mag het zelf invullen.'  

Grootste bron van geluk

Liefste Juliette,

Twee jaar, het is een zuchtje in een mensenleven. Het is niets tegen het licht van de geschiedenis maar voor mij - en voor heel wat mensen om jou heen - is het een wonder dat jij ons twee jaar geleden kwam vergezellen.

Gelukkige verjaardag lieve schat! En bedankt om zoveel vrolijkheid te scheppen in een wereld die steeds killer lijkt te worden.

Sinds jij iets te vroeg besloot ons gelukkig te maken met je kreetjes en lachjes is de aarde voor heel wat mensen een sombere plek geworden. Duizenden kinderen zijn op de vlucht, politiek en sociaal gezien worden we steeds minder verdraagzaam voor onze medemens, een groot deel van de wereld leeft in angst en te veel mensen kennen het verscheurende geluid van geweld.

En dan ben jij er, vanaf dag 1, de grootste bron van geluk van zo'n overweldigende puurheid die alle vreselijkheden rondom ons doet verdwijnen. 

Ik ben je mama en papa heel dankbaar dat ik er vanaf uur 5 of 6 mocht bij zijn. Je was zo klein en zo mooi en zo lief. Ik zat uren naar jou te kijken, je kon niets, je was er alleen maar en dat was genoeg.

Van mij heb je een meter gemaakt

Ik kijk ernaar uit jou te leren kennen, ik ben zo benieuwd wie je zal worden als kind, als mens, als vrouw. Ik hoop dat je mag opgroeien in een wereld die wat zachter is voor zijn bewoners, dat je geluk zal vinden, altijd zal blijven dromen en je sterk genoeg bent om je passies te volgen. 

Maar dat is voor later, voorlopig mag je nog gewoon spelen en leren en stralen. En ons gelukkig maken. Als ik de afgelopen jaren een mindere dag had, kwam ik naar jou, woordeloos troostte je mij en vond ik rust in jouw grote heldere blauwe ogen.

Met verwondering heb ik staan kijken hoe jij mijn ouders hebt veranderd. Mijn mama en papa zijn in een oogopslag jouw grootouders geworden en het is alsof zij evenwijdig lopen met mijn ouders maar altijd net iets lichter lijken. De ogen van jouw grootvader zijn sinds twee jaar bedekt met een glanzend laagje vocht, een mengeling van trots, geluk en ontroering. Jouw grootmoeder was altijd al de liefste vrouw ter wereld maar ook haar ogen twinkelen nog harder als jij in de buurt bent.

Je hebt van mijn broer een vader gemaakt, moeiteloos, alsof hij nooit mijn speelkameraad of vechtmaatje was. Van mijn zus heb je een zotte tante gemaakt. Kind, als iemand jou gaat leren van het leven te genieten, is zij het wel. 

Van mij heb je een meter gemaakt. Je komt er zelf wel achter wat dat wil zeggen. Sterker nog, je mag het zelf invullen.

Fijne verjaardag en drie dikke dikke dikke zoenen! 

Je meter

Anke Maes

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes